- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bajden: Rusija nije uspela da unese razdor unutar NATO-a

© AP Photo / Markus SchreiberDžozef Bajden
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
Pratite nas
Predsednik SAD Džozef Bajden smatra da je rukovodstvo Rusije nameravalo da unese razor među zapadne saveznike i unutar NATO-a, ali da Moskva u tome nije uspela.
„Predsednik Rusije Vladimir Putin je pretpostavljao da će se NATO i naš savez raspasti, ali to se nije dogodilo i neće se dogoditi“, rekao je Bajden uoči početka bilateralnih pregovora s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, koji se održavaju na marginama samita G7 u Bavarskoj.
Bajden je zahvalio Šolcu za napore koje ulaže u podršku jedinstvu Zapada.
„Ti izazovi će nas ojačati“, rekao je američki predsednik i dodao da su Nemačka i SAD jedinstvene u mišljenju o situaciji u Ukrajini.
Nemački kancelar je, komentarišući susret s američkim predsendikom, napisao na Tviteru da je očuvanje jedinstva Zapada jasan signal predsedniku Rusije.
„Ostajemo jedinstveni, ostajemo zajedno. To je naš jasan signal predsedniku Putinu“, rekao je Šolc.
Iz Bele kuće je saopšteno da su Bajden i Šolc razgovarali o situaciji u Ukrajini i da su se složili da je neophodno i dalje pružati podršku toj zemlji.
„Lideri su naglasili posvećenost ideji suvereniteta i teritorijalne celovitosti Ukrajine, kao i daljoj vojnoj, ekonomskoj, humanitarnoj i diplomatskoj pomoći Ukrajini kako bi za zemlja uspela da štiti svoje demokratsko ustrojstvo od ruske agresije“, navedeno je u saopštenju.
Bajden i Šolc su razgovarali i o tome kako se može smanjiti uticaj sukoba u Ukrajini na prehrambenu i energetsku situaciju u svetu.
Samit „Velike sedmorke“, kojim predsedava Nemačka, biće održan od 26. do 28. juna u zamki Elmau u Bavarskoj. Na samit su kao gosti pozvani i lideri Senegala, Južnoafričke Republike, Argentine, Indije, Indonezije.
Zastave zemalja-članica NATO-a ispred sedišta Alijanse u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
RUSIJA
NATO razmatra najveće širenje vojnih snaga još od „Hladnog rata“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala