- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Purpurna jedra“: Tradicionalna fešta u čast maturanata /foto, video/

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografija"Skarletna jedra" u Sankt Peterburgu
Skarletna jedra u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
Pratite nas
U Sankt Peterburgu je održana tradicionalna manifestacija „Purpurna jedra“ u čast maturanata. Osim defilea skarletnih jedrenjaka, mnogobrojni građani uživali su u veličanstvenom vatrometu.
Specijalni gosti ove godine bili su maturanti iz Donbasa - njih 40 iz Marijupolja koji su doputovali u Sankt Peterburg na raspust.
„Purpurna jedra“ je naziv za praznik koji proslavljaju maturanti škola u Sankt Peterburgu, a koji je krajem šezdesetih godina prošlog veka postao izrazito popularan zahvaljujući istoimenom filmu, koji je snimljen na osnovu knjige Aleksandra Grina.
© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaPraznik maturanata
Praznik maturanata  - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
Praznik maturanata
Praznik se slavi od 27. juna 1968. godine. Tog dana su lenjingradski učenici prvi put na Nevi videli mali ratni jedrenjak sa crvenim jedrima, što je kasnije postalo obeležje praznika.

Dan omladine

Širom Rusije danas i sutra slavi se Dan omladine, a tim povodom se obratio predsednik Rusije Vladimir Putin koji je maturantima čestitao kraj škole i poželeo da budu smeli, da maštaju, ne sede skrštenih ruku već da streme ka budućnosti.
"U svim regionima, i u velikim gradovima i u selima maturanti se opraštaju od škole, iskreno se zahvaljuju svojim nastavnicima. Iz srca čestitam praznik vama, vašim učiteljima, roditeljima", poručio je ruski predsednik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala