- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

U čast Puškina, uprkos svetu cirkusa i apsurda | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
Pratite nas
U današnjoj emisiji otkrijte da li su u apsurdnom svetu zabrana i zaključavanja ljudi svedeni na marionete čije konce pomeraju moćnici.
Orbita kulture 25. 6.
Zašto je u vreme kenselovanja ruske kulture i umetnosti odlučila da otvori izložbu „U čast Puškinu“ na kojoj se našla i jedna slika posvećena Sergeju Jesenjinu, koliko pesnički velikani od Đure Jakšića i Jovana Dučića do Puškina i Ahmatove inspirišu njen rad, prepoznat od Pariza do Japana – za „Orbitu kulture“ otkriva slikarka čiji su radovi štampani i na čestitkama Uneska – Mirjana Maoduš.
Kakve su posledice uvođenja Bolonjskog procesa u srpsko obrazovanje i može li Srbija, poput Rusije, napustiti taj koncept, neka su od pitanja na koja odgovara dr Časlav Koprivica, profesor Fakultet političkih nauka u Beogradu.
Kakav se cirkus odigrava u drami „Vecin cirkus“ slikara i pisca Miloša Šobajića, šta se sve događalo u životu dva prijatelja u doba karantina izazavnog pandemijom korona virusa, da li smo u apsurdnom svetu zabrana i zaključavanja samo marionete čije konce pomeraju moćnici i da li nas samo ljubav i prijateljstvo mogu učiniti slobodnim, a samim tim i živim – pitanja su za goste “Orbite kulture”, Maju T. Iskjerdo Šobajić i legendarnog fudbalera i jednog od junaka Šobajićeve knjige Dušana Savića.
Da li je uspeo da premosti granicu između kinematografskog i književnog stvaralaštva Živojina Pavlovića na čijim je proznim delima i filmskoj estetici zasnovao debitantski film, pitamo Nenada Pavlovića, reditelja filma „Trag divljači“ i sina legendarnog sinaeste.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala