- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Jović bi mogao da uradi velike stvari u NBA“

© AP Photo / John MinchilloNikola Jović Adam Silver
Nikola Jović Adam Silver - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
Pratite nas
Nikola Jović novi je srpski talenat koji će se oprobati u NBA ligi. Na nedavno održanom draftu izabran je sa 27. pozicije i postao je igrač Majami Hita, a njegov doskorašnji trener u Megi, Vule Avdalović, govori za Sputnjik o kvalitetima mladog i talentovanog košarkaša.
Avdalović je dve godine sarađivao sa Jovićem koji će sada otići u tim PetaRajlija.
Nikola je bio starter u Megi prošle sezone, a prosečno je ubacivao 11,7 poena i imao 4,4 skoka i 3,4 asistencije po utakmici. Toliko je bio dobar da je izabran za najboljeg mladog košarkaša Jadrana.
„Baš ga dobro poznajem, on je iz našeg sistema, iz Meginog sistema, od kadeta, juniora. Bio je zanimljiv u nekom trenutku zbog talenta, fizičkog potencijala, ali je postao posebno zanimljiv kada je porastao pet-šest centimetara na prelazu, mislim iz kadeta u juniora. Igrao je spoljnu poziciju, a porastao je na 208-209 centimetara. To ga je stavilo u neki vrh svih tih igrača u Evropi u tom godištu”, rekao je Avdalović za Sputnjik.
Jović je i dalje manje-više nepoznat srpskoj javnosti, tek treba da se dokaže na najvećoj sceni, a Avdalović ga opisuje kao dobrog momka, šmekera.
„Sjajan je momak, sarađivali smo prošle i pretprošle godine, mnogo sam vremena proveo sa njim. Moj zadatak je bio da radim sa bekovima, dosta smo proveli vremena u sali i najtalentovaniji je igrač kojeg sam trenirao. Pokazao je stvarno talenat, prihvatanje novih informacija. Shvati kada negde greši, pokušava da ispravi na treningu, pa na utakmici. Stvarno se video njegov napredak. Odličan je momak, šmeker, zreo za svoje godine“
Da li bi mogao nešto da „uradi“ u NBA? To je pitanje koje „muči“ brojne zaljubljenike u košarku u našoj zemlji.
© Foto : ABA liga/Mega Mocart/Ivica VeselinovNikola Jović
Nikola Jović - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
Nikola Jović
Ali, naravno i navijače Majamija.
„Mogao bi. Pokazao je veliki potencijal, što je možda i najbitnije za NBA. Jer oni ne gledaju šta trenutno možeš, već šta bi mogao u budućnosti. Na osnovu toga, fizičkog potencijala koji je nesporan, na osnovu visine, talenta i karaktera, i ljudski i na terenu, takmičarski je nastrojen, to je sklop kakav ja nisam video do sada! Mislim da će uraditi velike stvari“, konstatovao je Avdalović.
Jović je porastao do 209 centimetara, ima dobru tehniku, može da pokriva više pozicija i sada ga čeka karijera u dresu Majamija.
Interesantno je da je Jović rođen u Lesteru u Engleskoj, gde je njegov otac Ilija igrao košarku, a mladi Nikola se u detinjstvu bavio vaterpolom.
Ipak, kako je vreme prolazilo, bio je sve bliži košarci, stigao je pod okrilje Mege i potom postao novi izdanak te škole koji je izabran na NBA draftu.
Mega je do sada imala sledeće igrače koji su draftovani: Milovan Raković, Nikola Jokić, Vasilije Micić, Nemanja Dangubić, Timote Luvavu-Kabaro, Ivica Zubac, Rade Zagorac, Vlatko Čančar, Ognjen Jaramaz, Alfa Kaba, Goga Bitadze, Marko Simonović, Filip Petrušev, Nikola Jović i Karlo Matković.
NBA je posle Nikole Jokića dobila Nikolu Jovića.
Neka ponovi uspehe svog imenjaka, a zamalo i prezimenjaka.
Vule Avdalović - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
SPORT
„Nije bitna metla, već osoba koja je drži“ – učio je od Duleta i spreman je za veliki izazov /foto/
Nikola Jović - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
SPORT
Otkriven razgovor čuvenog Amerikanca i srpskog talenta: „Nikola, ti si taj pravi“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala