- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Tenisko čudo sa potpisom Novaka Đokovića

© Foto: Instagram/mimi_xu07Mimi Ksu, tenis, Vimbldon
Mimi Ksu, tenis, Vimbldon - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
Pratite nas
Prošle godine Britanci su poludeli za 18-godišnjom Emom Radukanu koja je dospela u drugu nedelju Vimbldona i kasnije osvojila US Open u Njujorku. Ovog leta, međutim, još mlađa teniserka mogla bi da joj pomuti slavu, Mimi Ksu (14), devojčica koja već privukla pažnju ljubitelja tenisa na Ostrvu.
Nije tinejdžerka rodom iz Svonsija (Vels) uspela da se kroz kvalifikacije domogne Vimbldona i tako postane najmlađa učesnica ikada u open eri. Anabel Kroft je imala 15 kada se 1981. našla u glavnom žrebu, a Amerikanka Koko Gof imala je 15 godina i 122 dana kada se predstavila teniskom svetu.
Ksu nije uspela, poražena je u prvom meču kvalifikacija protiv Hane Čeng (267. teniserke sveta), ali je ipak zavredila pažnju zbog neverovatnog spoja sporta, muzike i obrazovanja.
Visoka za svoje godine, snažna i korpulentna u poređenju sa fizički starijim protivnicama, deluje četiri godine starije, na juniorskim turnirima širom Engleske, Ksu se ne takmiči samo zbog brojki.
Pre dve nedelje na turniru u Jorkširu bila je razočarana posle poraza u dva seta od nekadašnje polufinalistkinje US Opena Janine Vikmajer koja je duplo starija od nje.
Jasno je takođe i da talenti mlade Britanke dosežu i izvan teniskog terena. Njen Tviter profil, koji vode njeni roditelji, pun je teniskih fotografija, ali i video snimaka njenih recitacija, kao i izvođenja numera na klaviru i violini.
Mesto u kvalifikacijama za Vimbldon izborila je kao šampionka do 18 godina na turniru koji je održan u aprilu.
A samo treba da se vratite tri godine unazad na Tviteru kako biste našli njene fotografije na centralnom terenu u sklopu akcije „okusi Vimbldon“. Tog leta je bila oduševljena i jer su joj šampioni Novak Đoković i Simona Halep poklonili potpisane teniske loptice.
© AP Photo / Ben CurtisNovak Đoković, šampion Vimbldona
Novak Đoković, šampion Vimbldona - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
Novak Đoković, šampion Vimbldona
Nažalost, moraće Mimi Ksu da sačeka još godinu dana kako bi se pojavila kao učesnica i verovatno ljubimica britanske publike.
Kao Ema Radukanu, čiji je otac Rumun, a majka Kineskinja, Mimi Ksu je Britanka poreklom iz etničke manjine. Njena majka Vendi, menadžer prodaje, i otac Toni, digitalni inženjer, su Kinezi koji su se upoznali na studijama na Univerzitetu u Svonsiju.
I dalje žive u Velsu, a zanimljivo da se Mimi Ksu sa samo tri godine upoznala sa tenisom u lokalnom teniskom i skvoš klubu. Potom je dospela u razvojni program pod vođstvom trenera Frana Luisa, a kao i u slučaju Eme Radukanu treninzi u dobrim uslovima su se isplatili.
Ksu je bila inspirisana neverovatnim uspehom Eme Radukanu u Njujorku prošlog septembra, a nedavno je sparingovala sat i po vremena sa svojim idolom u Nacionalnoj teniskoj akademiji u Longborou.
„Kada sam videla šta je uradila pomislila sam da i ja to mogu jednog dana. Bilo mi je zabavno sa njom, ohrabrila me je i to mi je pomoglo“, rekla je Mimi.
Ksu je prošle godine već igrala Vimbldon za devojčice u singlu, ali je u prvom kolu ispala od Poline Kudermetove (18). Godinu ranije osvojila je čuveni turnir u Boltonu, isti onaj koji su ranije osvajali Endi Mari i Žastin Enan. Dobar predznak.
Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
SPORT
Nadal izgubio, a Vimbldon nije ni počeo – Španca pobedio Kanađanin koji ga čeka već u četvrtfinalu
Teniska loptica - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
SPORT
Nova zabrana za ruske tenisere! Letonija izdala neshvatljivo obaveštenje
Nik Kirjos - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
SPORT
Kirjos burno reagovao na sistem: „Šta da rade igrači koji nemaju novac za trenera?“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala