- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Istorijska odluka ili izdaja? Burne reakcije u Bugarskoj nakon ukidanja veta Skoplju

CC BY 3.0 / MrPanyGoff / Wikipedia / Ruska ambasada u Sofiji
Ruska ambasada u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
Pratite nas
Nakon što je većinom glasova Narodna skupština Bugarske dala zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora Skoplja sa EU, ponovo je došlo do raskola u parlamentu – jedni podržavaju odluku, dok drugi smatraju da je reč o izdaji.
Premijer Bugarske Kiril Petkov rekao je da je odluka parlamenta istorijska, a sličnog mišljenja je i kopredsedavajući stranke „Demokratska Bugarska“ Hristo Ivanov koji je rekao da se radi o ogromnom dostignuću bugarske diplomatije.
„Sada moramo da iskoristimo instrumente koje nam daje EU kao platforma, instrumente koje nam daje pregovarački proces“, rekao je Ivanov.
Predsednica parlamentarne grupe GERB Desislava Atanasova izjavila je da je Bugarska uspela da odbrani svoje nacionalne interese.
„Strateški interesi Bugarske su da se Republika Severna Makedonija i zemlje Zapadnog Balkana pridruže EU“, istakla je ona.
Lider socijalista, potpredsednica Vlade Bugarske Kornelija Ninova tvrdi da njeni poslanici na glasanju nisu podržale kolege i da nisu izdali nacionalne interese.
„Makedonija je za nas bila crvena linija i mi je nismo prešli“, kazala je Ninova.
Lider stranke „Postoji takav narod“ Slavi Trifonov krajnje je ogorčen zbog odluke parlamenta.
„I prava Bugara u Makedoniji i priznanje takozvanog makedonskog jezika i jezik mržnje prema Bugarima, sve je to nevažno. Važno je da nikome nismo na radaru kako ne bismo naljutili velike sile. Kao i uvek“, napisao je Trifonov na Fejsbuku.
Predsednik stranke „Preporod“ Kostadin Kostadinov rekao je da je većina narodnih poslanika „izdala Bugarsku“.
Razočaran je i bivši ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov, koji je rekao da je „došlo vreme za nacionalnu revoluciju, revoluciju u glavama i mislima svakog Bugarina“.
„Naša sudbina, sudbina svakog Bugarina treba da bude u našim rukama“, napisao je Karakačanov, istakavši da je sednica parlamenta kapitulacija bugarske državnosti i nacionalno poniženje Bugara.
Bugarski parlament je sa 170 glasova dao Vladi zeleno svetlo da odobri pregovarački okvir za članstvo Severne Makedonije u EU, što je odluka koja bi mogla da omogući početak pregovora Skoplja o pristupanju Uniji.
Ovom odlukom parlamenta, prihvata se predlog francuskog predsedništva EU u vezi s pregovaračkim okvirom za Severnu Makedoniju i Albaniju i od Vlade traži da ukine veto uveden 2020. godine zbog spora oko istorije i jezika.
Severna Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU već 17 godina.
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
REGION
Bugarski parlament dao zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora Skoplja sa EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala