- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

I maturanti iz Donbasa na proslavi „Purpurna jedra“ u Sankt Peterburgu /video, foto/

© Sputnik / Nikolina TeslaPurpurna jedra
Purpurna jedra - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
Pratite nas
U Sankt Peterburgu je u čast maturanata srednjih škola održan praznik „Purpurna jedra“, a ove godine specijalni gosti bili su maturanti iz Donbasa, među kojima i 40 njih iz Marijupolja.
Na Dvorskom trgu grada su nekoliko sati nastupali poznati ruski izvođači, a događaj je završen plovidbom broda sa crveno-plavim jedrima duž reke Neve, kao i veličanstvenim vatrometom.
Više od 60.000 bivših srednjoškolaca prisustvovalo je događaju u centru severne prestonice.

Veče koje će zauvek ostati urezano u sećanju

Kako kaže za Sputnjik maturantkinja iz grada Kirži Arina Zubec, praznik „Purpurna jedra“ se organizuje u Rusiji od 1968.godine.
„Zbog velikog broja posetilaca, događaj je na neko vreme bio obustavljen, ali je ponovo počeo da se slavi 2005. Sada je ovo već postala tradicija. Ljudi iz cele zemlje dolaze u Sankt Peterburg da vide čuvena „Vatrena jedra“, objašnjava sagovornica.
Prema rečima Emaljanove Sofije, maturantkinje iz Sankt Peterburga, ovaj događaj se može doživeti samo jednom u životu.
„Organizuje se kako bi nama - maturantima, u sećanju ostalo nešto nezaboravno što je vezano za kraj srednje škole. Svake godine na sceni nastupaju poznati ruski izvođači. Svi se veselimo, pevamo i igramo. Čak i posle završetka organizovanog programa, slavlje ume da traje i do zore“, kaže ona.

Početak novog perioda života

Na pitanje, zašto brod plovi rekom Nevom sa podignutim jedrima, Sofija objašnjava, da to označava početak novog perioda života.
© Sputnik / Nikolina TeslaMaturanti u Sankt Peterburgu
Maturanti u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
Maturanti u Sankt Peterburgu
„Brod plovi i nosi sa sobom delić onoga što je založeno u detinjstvu i školskim danima. Podignuta jedra asociraju da svako od nas nastavlja dalje i bira svoj životni put. Tokom plovidbe broda, zbog svoje budućnosti, svako treba da zamisli želju koja će se sigurno ostvariti“, kaže Emaljanova.
Na prazniku „Purpurna jedra“, ove godine je nastupali su poznati ruski izvođači popularne muzike: Polina Gagarina, Lusja Čebotina, Kosta Lakosta i drugi.
Podsetimo, praznik „Purpurna jedra“ u Sankt Peterburgu u prošlosti se obeležavao svake godine u čast sovjetskih, a sada se slavi u čast ruskih maturanata srednjih škola, po pravilu u prvu subotu pred početak „belih noći“ (između 18. i 25. juna, isključujući 22. jun).
Manifestacija je prvi put održana 27. juna 1968. godine. Tog dana, lenjingradski učenici su prvi put na Nevi videli brigantinu sa crvenim jedrima, koja je kasnije postala obeležje praznika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala