- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Sićušne životinje koje su ceo život na našem licu polako izumiru

Grinja koja živi na ljudskom licu - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
Pratite nas
Naučnici su otkrili da grinje toliko dugo žive na ljudima da su – poput životinjskih vrsta u pećinama koje su postepeno oslepele tokom evolucije – izgubile sposobnost da žive samostalno.
Mikroskopski paraziti žive u folikulima dlake na našem licu, a noću ispužu kako bi našli sebi partnera dok vi spavate.
Novo istraživanje koje je objavio časopis „Molekularna biologija i evolucija“ otkrilo je da bi uskoro mogle izumreti jer njihov genetski kod „propada“ – ali naučnici kažu da to nije dobra stvar.
Koautor studije, dr Alejandra Peroti sa Univerziteta u Redingu, kaže da grinje Demodex follicularum žive u blagotvornoj simbiozi sa nama odmah nakon rođenja, kada se prenose od naših majki tokom dojenja.

„Trebalo bi da ih volimo jer su one jedine životinje koje žive na našim telima celog života i trebalo bi da ih cenimo jer čiste naše pore“, navodi Perotijeva.

Demodex follicularum ima najmanje funkcionalnih gena od svih artropoda - biološki termin za sve zglavkare, uključujući rakove, insekte i pauke.
Grinje su izgubile gen koji reguliše san i budnost, oslanjajući se umesto toga na promene u nivou melatonina svog domaćina koji se izlučuje kroz kožu. Izgubili su i zaštitu od ultraljubičastog zračenja, jer jedino noću izlaze iz naših pora da se razmnožavaju, dok su im mišići nogu atrofirali do jedne ćelije.
Autori rada koji je objavio časopis tvrde da su promene pretvorile grinje u simbionte, a ne u parazite poput komaraca ili buva, koji lako mogu da preskaču sa jedne životinje na drugu.
I strahuju da bi gubitak genetske raznolikosti kod mikro-zveri mogao da ih osudi na izumiranje jer im postaje teže da pronađu parove.
Bakterije - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
U automobilima otkrivene bakterije koje „jedu“ gorivo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala