- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tramp: „Bog je doneo odluku“

© Foto : OCTAVIO JONESBivši američki predsednik Donald Tramp na mitingu svojih pristalica na Floridi
Bivši američki predsednik Donald Tramp na mitingu svojih pristalica na Floridi - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
Pratite nas
Bivši predsednik SAD Donald Tramp pozdravio je odluku Vrhovnog suda o ukidanju federalnog ustavnog prava na abortus u Americi i nazvao to najvećom pobedom života tokom jedne generacije.
U nastupu na „Foks njuzu“ Tramp je upitan o ulozi koju je imao u poništavanju presude Ro protiv Vejda.
„Bog je doneo odluku“, odgovorio je Tramp.
„Današnja odluka... zajedno sa drugim odlukama koje su nedavno objavljene, omogućene su samo zato što sam učinio sve kako sam obećao, uključujući nominovanje i potvrđivanje tri veoma poštovana i jaka ustavotvorca u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Tramp, prenosi Tanjug.
On je istakao da je njegova administracija imenovala konzervativne sudije Breta Kavanoa, Nila Gorsača i Ejmi Koni Baret u Vrhovni sud.
„Bila mi je velika čast da to učinim!“ rekao je Tramp, napadajući demokrate, medije i takozvane RINO republikance, koji nisu lojalni svojoj partiji.
Danas je američki Vrhovni sud preinačio je presudu u slučaju Ro protiv Vejda, čime je ukinuo federalnu zaštitu prava na abortus i dao mogućnost saveznim državama da same odlučuju o mogućnosti ili zabrani abortusa.
Kontroverzna odluka usledila je posle slučaja u Misisipiju, koji je bio fokusiran na ustavno pravo država da zabrane abortus posle 15 nedelja trudnoće.
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
SVET
Bajden o preinačenju presude o abortusu: Unazadili ste Ameriku za 150 godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala