- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novaku trofej nikad bliži – najveće „mine“ su u finalu

© AP Photo / Ben CurtisSrpski teniser Novak Đoković proslavlja pobedu nad Špancem Rafaelom Nadalom u polufinalu Vimbldona.
Srpski teniser Novak Đoković proslavlja pobedu nad Špancem Rafaelom Nadalom u polufinalu Vimbldona. - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
Pratite nas
Posle završenog žreba za Vimbldon, kada se pogleda polovina žreba Novaka Đokovića deluje da je imao više sreće nego Rafael Nadal kome su zapali teži protivnici. Put do finala srpskog asa ne bi trebalo da bude težak, ali od četvrtfinala i Karlosa Alkarasa počinje onaj pravi, vanserijski tenis.
U prvom kolu Novak se sastaje sa Sunvu Kvonom, Korejcem sa kojim je odigrao samo jedan međusobni duel i to prošle godine u Beogradu kada je slavio.
Bilo bi teško i zamisliti da srpski as napravi neprijatno iznenađenje, a sličan scenario trebalo bi da gledamo i u drugom kolu.
U drugom meču Novaku je najverovatnije protivnik Tanasi Kokinakis koji je jedini značajniji uspeh ove sezone napravio na Mastersu u Majamiju. Kada se izuzme taj turnir, Australijanac uglavnom nije uspevao da prođe treće kolo, a na Vimbldon stiže nakon poraza u prvom kolu čelindžera.
Ukoliko Đoković kao što se očekuje stigne do trećeg kola, tu ga čeka potencijalni srpski derbi. S obzirom na to da bi Laslo Đere i Miomir Kecmanović mogli da se sastanu u drugom kolu pobednik bi išao na megdan Novaku.
Iako je Kecmanović od početka sezone u boljoj formi, deluje da Laslo Đere bolje igra na travi.
Miomir koji je 30. reket sveta izgubio je u prvom kolu turnira u Haleu od Oskara Otea i pokazao da se ne snalazi baš sjajno na travi, dok je Laslo eliminisan u drugom kolu istog turnira, ali od Karena Hačanova protiv koga je pružio snažan otpor.
Ako eliminiše jednog od srpskih tenisera, Novak se u četvrtom kolu susreće sa Rajlijem Opelkom ili Nikolozom Basilašvilijem.
Favorit u tom meču je Opelka, a u tom slučaju Amerikanac i Đoković odigrali bi prvi međusobni susret i bilo bi zanimljivo videti Novakovu taktiku za surovi servis koji rival ima.
Pravi spektakl očekuje se tek kad Novak prođe sve ove prepreke jer bi u četvrtfinalu mogao da se susretne sa Karlosom Alkarasom, trenutno najvećim teniskim talentom na turu.
Đoković je samo jednom imao priliku da igra protiv Alkarasa, a mladi Španac je napravio senzaciju i pobedio ga u polufinalu turnira u Madridu.
Iako je Alkaras supertalentovan i preti da postane novi broj jedan, Đokovićeve šanse su veće jer je u pitanju podloga na kojoj igra fantastično, dok mladi Karlos nema puno iskustva na travi.
Mladi Španac nije odigrao nijedan pripremni turnir na travi, a iako je isti slučaj i sa Novakove strane jasno je da iskustvo ne može da se poredi.
Srpski teniser je favorit i trebalo bi da se nađe u polufinalu Vimbldona, a tu ga onda čega novi neugodni protivnik, odnosno bolji iz duela Hubert Hurkač i Kasper Rud.
Nijedan od njih dvojice nije uspeo da pobedi Đokovića, a srpski as slavio je protiv Rud tri i protiv Hurkača četiri puta.
Sa Norvežaninom nije bilo susreta na travi, ali je Hurkač 2019. godine pružio ozbiljan otpor protiv Novaka kada mu je uzeo set.
A onda najopasniji rival čeka u finalu, a to je Rafael Nadal.
S obzirom da je Španac drugi nosilac, nalazi se u drugom delu žreba, a njega tamo čeka čini se daleko teži posao.
Prvi duel Rafa će igrati protiv Franciska Serundola, tenisera koji igra dobro na šljaci, ali se ne snalazi na travi i to će možda biti i jedini „lak“ protivnik Nadalu.
U drugom kolu potencijalno bi mogao da ga sačeka Sem Kveri, polufinalista iz 2017. godine koji je nezgodan zbog snažnog servisa.
I tom meču Nadal je favorit, a onda ga čeka Lorenco Sonego, ne tako uspešan ove sezone, ali je Mateu Beretiniju u Štutgartu na travi ipak uzeo set.
Zanimljiv duel i potencijalno težak za Rafu mogao bi da se desi u četvrtom kolu jer je favorit da naleti na Španca Marin Čilić.
Nadal i Čilić odigrali su devet međusobnih duela u karijeri, a Hrvat je dva puta uspeo da pobedi. Međutim, ovo bi bio prvi put da igraju na travi.
Ako je Novaku od četvrtfinala put težak, onda je Nadalu paklen!
Potencijalni rival je Feliks Ože Alijasim, mladi i talentovani Kanađanin koji nikome nije lak zadatak.
Ukoliko stigne do polufinala, Nadal će morati da igra spektakularno kao na Rolan Garosu jer ga u borbi za finale čeka bolji teniser iz duela Mateo Beretini – Stefanos Cicipas.
Italijan je prethodne sezone igrao finale Vimbldona protiv Đokovića, dok je ove godine na travi osvojio dve titule.
Cicipas je nešto slabiji, na Majorki se plasirao u finale, ali je prethodno izgubio od Nika Kirjosa u osmini finala Halea.
U Nadalovom delu žreba nalazi se i Filip Krajinović koji bi mogao da napravi iznenađenje s obzirom na to da je igrao finale Kvinsa i pokazao da igra fantastično na travi.
Prvi rival mu je Jirži Lehačka, potom verovatno Nik Kirjos, a onda bi naleteo Stefanos Cicipasa.
Mnogo će Rafa morati da prolije znoja da bi stigao do susreta sa Novakom u kom bi Srbin bio favorit.
Poslednji duel na travi srpski i španski as igrali su 2018. godine kada je Đoković slavio polufinalu Vimbldona.
Ovogodišnje finale bio bi tek peti međusobni duel na travi, a skor je 2:2. Međutim, iako su izjednačeni igra na travi Novaka i Rafe poslednjih godina ne može ni da se poredi sa onom sa početka Đokovićeve karijere kada je i izgubio oba pomenuta duela.
Iako bi finale protiv Nadala bilo najveći spektakl, ne treba ispustiti činjenicu da je Beretini favorit za titulu rame uz rame sa Špancem.
Tokom pripremnim turnira na travi, Mateo je došao do titula u Štutgartu i Kvinsu i to potpuno zasluženo jer je igrao fantastično tokom skoro svakog meča.
I prošle godine je prolaskom u finale Italijan pokazao koliko je opasan na travi, a ove godine bi to na svojoj koži mogao da oseti i Nadal.
Ipak, ako Nadal to i oseti, Beretini bi mogao da bude opasan i po Đokovića koji zaista igra odlično, ali je pitanje pod kolikim pritiskom dolazi na Vimbldon.
Vimbldon počinje 27. juna, a iako bodova neće biti spektakularan tenis je nezaobilazan.
Aleksandra Krunić - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
SPORT
Aleksandru čeka Rumunka na startu Vimbldona
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
SPORT
Otkazan Đokovićev meč
Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
SPORT
Medvedev i „žuta minuta“ – bez posledica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala