- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Evropska unija i NATO okupljaju koaliciju za rat protiv Rusije

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Evropska unija i NATO okupljaju koaliciju za borbu, i sudeći po svemu, rat protiv Rusije.
„Naravno, mi ćemo realno sagledavati ponašanje Evropske unije i pratićemo stvarne korake koje ona preduzima, i to kako se zemlje-kandidati pokoravaju tim zahtevima ili ipak pokušavaju da pokažu svoju nezavisnost. Ne gajimo iluzije da će postojeći rusofobski naboj EU na neki način splasnuti ili da će se izmeniti u doglednoj budućnosti ili na duge staze“, rekao je Lavrov na pres-konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Azerbejdžana u Bakuu.
Međutim, kako je ocenio, to je put koji su Evropljani izabrali.

„To je put koji, nažalost, podseća... Znate, kada je počeo Drugi svetski rat Hitler je okupio pod svojim barjakom značajan deo evropskih zemalja, ako ne i veći deo, za rat protiv Sovjetskog Saveza. Sada takođe, između ostalog i Evropska unija zajedno sa NATO-om, okupljaju takvu savremenu koaliciju za borbu, i sudeći po svemu, za rat protiv Rusije. Sve ćemo to pažljivo pratiti“, rekao je Lavrov.

Komentarišući davanje statusa kandidata za članstvo u EU Moldaviji i Ukrajini, Lavrov je rekao da razvoj odnosa Evropske unije sa drugim zemljama ne stvara rizike po Rusiju, jer to nije vojni blok.
„Naš stav se uvek zasnivao na tome da Evropska unija nije vojno-politički blok, stoga za razliku od NATO-a, razvoj njenih odnosa sa bilo kojim zemljama koje to žele ne stvara po nas bilo kakve pretnje i rizike. To je još jednom potvrdio predsednik Putin tokom diskusija na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu“, rekao je Lavrov koji boravi u poseti Bakuu.
Šefovi država i vlada Evropske Unije na samitu u Briselu odobrili su davanje statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini i Moldaviji.
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
SVET
Dogovoreno: Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala