- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Japanski naučnici napravili veliki korak ka stvaranju hibrida mašina i ljudi

CC0 / Pixabay / Tehnološka industrija — ilustracija
Tehnološka industrija — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Stručnjaci Instituta industrijskih nauka Univerziteta u Tokiju saopštili su da su izradili robotski prst pokriven ljudskom kožom, koju su odgojili na njemu samom. To je bitan korak ka proizvodnji uverljivih prostetičkih naprava sa integrisanim ljudskim tkivom, a dalje u budućnosti i hibridnih entiteta koji se sastoje od žive i nežive materije.
Robotski prst prekriven ljudskom kožom koja je uzgojena na samom postolju koje funkcioniše kao kost (a ne odvojeno) i može da se sama obnavlja, iako se laički gledano čini sitnicom, zapravo nije mali korak ka integraciji ljudskog tkiva s neorganskom materijom – korak ka stvaranju hibrida između čoveka i mašine, kakav je, recimo, bio kiborg Robokap.
Istraživački tim koji je na ovome radio laboratorije profesora Šođi Takeućija 2018. godine uspeo je da konstruiše jednostavnog minijaturnog robota u obliku prsta koji podiže i spušta predmete zahvaljujući pravom organskom mišiću nakalemljenom na njegov plastični kostur, odnosno, činjenica da se već neko vreme ozbiljno radi na tome da se sa neorganskom materijom integriše ne samo koža, već i mišići.
Japanski stručnjaci su tada primenili novu tehnologiju kultivisanja mišićnih ćelija zahvaljujući kojoj su u znatnoj meri rešeni problemi nedostatka snage i brzog odumiranja mišića pričvršćenih za plastiku koji su do tada postojali.

Hrabro u budućnost

Tehnički izazovi za puno integrisanje ljudskog tkiva s neorganskom materijom, odnosno, mašinskim i električnim sklopovima, međutim, i dalje su ogromni, pa je proizvodnja kiborga kakvi se mogu videti na bioskopskim platnima još uvek daleko.
Na primer, kada je u pitanju dalji razvoj tehnologije za integraciju kože s neorganskom materijom, japanskom istraživačkom timu predstoji rad na tome kako obezbediti dotok krvi ćelijama kože koje su odgajili na neorganskom kosturu i kako među njih uneti znojne žlezde i folikule dlake da bi se stvorilo tkivo koje je u potpunosti identično ljudskom.
No, zahvaljujući prodorima koje su postigli profesor Takeući i njegove kolege iz Odeljenja za mehaničke i biofunkcionalne sisteme Instituta industrijskih nauka, koji zajedno vrše istraživanje u oblasti biorobotike (polja koje spaja kibernetiku i bioinženjering), za početak se može očekivati izrada protetičkih naprava uverljivog izgleda, sa ljudskom kožom i mišićima.
Inače, precizno rečeno, u biorobotici se za ono što nastoje da razviju profesor Takeući i njegove kolege preferira izraz „biohibridni robot“, a ne „kiborg“, jer ovaj drugi obično sugeriše da je reč o nadomeštanju funkcija ljudskog organizma pomoću mašinskih i elektronskih komponenti, dok „biohibridni robot“, obrnuto, podrazumeva da živo tkivo nadopunjuje ili pruža određenu prednost neorganskim sklopovima koju oni sami po sebi nemaju, piše RTS.
Konkretno, prava organska koža i mišići osetno su fleksibilniji od veštačke silikonske kože i metalnih i plastičnih komponenti koje tvore skelet u robota. Oni su takođe mekši, pa su, u slučaju da humanoidni robot (android) dođe u sudar sa ljudima, posledice po ove druge blaže.
Veštačka inteligencija - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
„Pitao sam robota šta ga plaši“: Inženjer Gugla suspendovan posle otkrića o veštačkoj inteligenciji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala