- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Ludi Srbin“ je pronašao novog egzotičnog pulena: „Može da živi na Tibetu, a može i u Hrvatskoj“

Džeremi Sohan - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
Pratite nas
Do poslednjeg momenta se pomišljalo da bi Greg Popovič, u svom potencijalno finalnom NBA draftu u karijeri, za svoj San Antonio mogao da izabere srpskog košarkaša Nikolu Jovića. To se nije dogodilo, ali „ludi Srbin“ nije razočarao – egzotičan igrač stiže u redove Sparsa, Džeremi Sohan, reprezentativac Poljske.
Momak rođen u Americi 2003. godine izabran je kao deveti pik na draftu, sa visinom od 206 centimetara može da pokrije krilne pozicije, potencijalno i centarsku, ali je zanimljiviji od toga njegov put.
Njegova majka Aneta je Poljakinja koja je u Ameriku stigla kako bi igrala košarku i studirala, a sina je upoznala sa košarkom u – Engleskoj.
Sohan se vratio u Ameriku kako bi upisao srednju školu, ali je brzo otišao nazad zbog pandemije virusa korona.
U međuvremenu nastupao je za poljske nacionalne selekcije, osvojio je zlato u Podgorici 2019. godine kao deo ekipe igrača mlađih od 16 godina, a u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. godine postao je najmlađi senior u istoriji Poljske.
Za 29 minuta ubacio je 18 poena, a istakao se i blokadom u poslednjim momentima utakmice.
Mladi Sohan se u odnosu na rivale istakao – frizurom pošto stalno menja boju kose čime podseća na legendarnog Denisa Rodmana, a iz njegove okoline stižu glasovi da je on „građanin sveta“, da voli igru Drejmonda Grina, umetnost Salvadora Dalija i nadrealizam kao umetničku granu.
„On je momak koji bi mogao da živi na Tibetu šest meseci. I da se okrene i da ode da živi u Hrvatskoj na jezeru sa porodicom narednih šest meseci“, govorio je pomoćni trener na Univerzitetu Bejlor Džon Džakus.
Njegov kolega Bil Piterson poredi Sohana sa Aronom Gordonom, čak i sa Borisom Dijaom, dok drugi analitičari navode da je on igrač „bez pozicije“, odnosno da može da odgovori zahtevima na više frontova.
A takve Popovič najviše voli.
Nikola Jović Adam Silver - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
SPORT
Srbin je završio na Floridi i poručio: Ovo je ispunjenje sna!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala