- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Zapad finansijskim mehanizmima sopstvene greške prebacuje na ostatak sveta

© Foto : Snimak sa ekranaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
Pratite nas
Zemlje Zapada uz pomoć finansijskih mehanizama prebacuju na ostatak sveta sopstvene greške u makroekonomiji, ocenio je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom obraćanja učesnicima 14. samita BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika).
Ove godine samit se održava putem video-linka, a BRIKS-om predsedava Kina.
„Samo na osnovu iskrene i uzajamno korisne saradnje mogu se tražiti izlazi iz ove krizne situacije koja je nastala u svetskoj ekonomiji zbog nepromišljenih, egoističnih dejstava pojedinih država koje su, koristeći finansijske mehanizme, u suštini, na ceo svet prebacile svoje greške u makroekonomskoj politici“, rekao je Putin.
Predsednik Rusije je istakao da transnacionani karakter izazova i pretnji zahteva zajedničke odgovore i dodao da je na njih potrebno reagovati na osnovu iskrene saradnje.
„Složenost i transnacionalni karakter izazova i pretnji koji stoje pred međunarodnom zajednicom zahtevaju traganje za kolektivnim odgovorima, uz aktivno učešće naše organizacije. Nismo jednom govorili o tome da samo zajedno možemo da rešavamo zadatke kao što su rešavanje sukoba, borba protiv terorizma, organizovani kriminal, uključujući kriminalnu upotrebu novih tehnologija, borba protiv klimatskih promena, širenje opasnih infekcija“, rekao je Putin.
On je istakao da zemlje BRIKS-a produbljuju saradnju na svim poljima, kao i da autoritet ove organizacije iz godine u godinu raste.
Putin je ocenio da je to objektivni proces, pošto zemlje „petorke“ imaju istinski ogroman politički, ekonomski, naučno-tehnološki i ljudski potencijal i dodao da je Rusija spremna da i nadalje razvija blisko partnerstvo sa zemljama-članicama BRIKS-a.
Prema njegovoj oceni, usmerenost zemalja BRIKS-a na formiranje višepolarnog sveta sada je potrebna više nego ikada ranije, a taj pozitivni kurs treba da bude zasnovan na opštepriznatim normama međunarodnog prava i principima Povelje Ujedinjenih nacija.

14. samit BRIKS-a

Očekuje se da će lideri BRIKS-a na ovogodišnjem samitu razgovarati o interakciji u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi. Planirano je i da se razmotre aktuelne međunarodne i regionalne teme, a jedno od ključnih pitanja biće proširenje BRIKS-a.
Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da Argentina i Saudijska Arabija pokazuju interesovanje za pridruživanje toj asocijaciji.
Među ostalim mogućim kandidatima, stručnjaci navode Bangladeš, Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i Urugvaj, kao i Indoneziju, Kazahstan, Nigeriju i Tajland.
Druga važna tema razgovora može biti delimično odustajanje od dolara u finansijskim obračunima. Ključni dogovori biće zabeleženi u završnoj deklaraciji samita.
BRIKS je formiran 2006. godine na inicijativu Rusije, a njegov cilj je razvoj sveobuhvatne saradnje zemalja učesnica.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2022
RUSIJA
Putin: Ruska ekonomska strategija ista, BRIKS se sprema za stvaranje međunarodne rezervne valute
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala