- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Posle izglasavanja nepoverenja vladi, bugarska opozicija tvrdoglavo vodi parlament ka kolapsu

CC0 / Pixabay / Zgrada bugarskog parlamenta
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
Pratite nas
Bugarska parlamentarna opozicija gura parlament ka potpunom raspadu, piše list Sega nakon što je u sredu Narodna skupština Bugarske izglasala nepoverenje vladi Kirila Petkova.
Predlog za izglasavanje nepoverenja vladi dala je nekadašnja vladajuća partija GERB, a podržali su ga poslanici drugih opozicionih partija – „Postoji takav narod“, Pokret za prava i slobode i Renesansa.
Pojedini predstavnici partije „Postoji takav narod ” glasali su protiv predloga – stranka je nedavno izašla iz vladajuće koalicije, što je i izazvalo napetost u parlamentu i inicijativu da se izglasa nepoverenje.
Parlament je takođe prošle nedelje glasao za uklanjanje svog predsedavajućeg, Nikole Minčeva iz vladajuće koalicije „Nastavićemo da se menjamo“.
„Izgleda, međutim, da opozicija gura zakonodavnu vlast ka potpunom kolapsu kako bi pokazala vladi da čak i ako formira novi kabinet ministara, neće moći da radi bez funkcionalnog parlamenta. Tako će doći do vanrednih izbora“, piše list.
Istovremeno, kopredsedavajući koalicije „Nastavićemo promene”, potpredsednik vlade Asen Vasilev,najavio je dan ranije da se njegova stranka sprema za ponovljene izbore.
„Krećemo se ka ponovnim izborima u septembru. Veoma sumnjam da će nova skupštinska većina moći da predloži vladu, jer nisu mogli ni da predlože novog predsednika Narodne skupštine“, rekao je Vasilev posle izglasavanja nepoverenja.
Premijer Kiril Petkov jeprethodnog dana zahvalio kolegama na trudu i napomenuo da je vlada pala zbog uticaja nekoliko ljudi koji su delovali iza kulisa, a među kojima su bivši premijer Bojko Borisov i ruska ambasadorka Eleonora Mitrofanova.
U partiji "Postoji takav narod" nisu se složili sa izjavom premijera. Ministar regionalnog razvoja Grozdan Karadžov, koji je nedavno podneo ostavku, rekao je danas da vlada nije smenjena zakulisnim radnjama. On je oštro demantovao optužbe partije „Nastavićemo da se menjamo” da je nesavesno radio.
„Oni koriste žestoku retoriku, stigmatizuju svakog ko ih na bilo koji način kritikuje, ne prestaju da vređaju. Žele da sve bude onako kako oni žele, ili da ne bude nikako. Tu nije kriva ni mafija, ni saobraćajna policija, ni ruski diktator. Niko im nije kriv. Oni nisu mogli da vladaju i zbog toga su uklonjeni s vlasti“, rekao je Karadžov na bTV.
Sada će vlada morati da podnese ostavku, nakon čega će predsednik vladajućoj stranci „Nastavićemo da se menjamo“ dati mandat za formiranje vlade. Ukoliko to ne uradi, mandat će dobiti druga politička snaga, odnosno GERB. Ta stranka je, međutim, već saopštila da neće pokušavati da formira vladu.
Bugarski premijer Kiril Petkov - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2022
REGION
Pala bugarska vlada
Marija Zaharova  - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
RUSIJA
Zaharova o „umešanosti“ Rusije u ostavku bugarskog premijera: Nedostaje samo Betmen
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala