- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Džonson bi da zabiberi Rusiji – i da sakrije unutrašnje probleme Britanije

© Flickr / Defence ImageryBritanska vojska
Britanska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
Pratite nas
Velika Britanija ne može tek da se umeša u sukob u Ukrajini, pošto je već umešana s obzirom da naoružava Kijev i obučava ukrajinsku vojsku, ali Rusija će iz tog konflikta izaći kao pobednik, predviđa ruski ekspert Jurij Roguljov, povodom najava britanskog premijera Borisa Džonsona da će pomoći Ukrajini kad ruska vojska posustane.
London je ratoborno nastrojen prema Moskvi, čak više nego baltičke zemlje. Pre svega, Velika Britanija prednjači u antiruskim akcijama i antiruskoj retorici i spremna je da učini sve kako bi „zabiberila“ Rusiji i stvorila probleme, dodao je ekspert.
„Teško je komentarisati izjavu Borisa Džonsona - on je impulsivan čovek i sklon je takvim nečuvenim izjavama. Stoga je veliko pitanje šta stoji iza toga. Treba imati u vidu da je situacija u Velikoj Britaniji komplikovana i sa stanovišta unutrašnje i spoljne državne politike. Pre svega, Škoti idu na referendum o otcepljenju, a i sa Irskom stvari ne stoje naš najbolje. S druge strane, čak ni posle Bregzita Britanci nikako da se otkače od EU“, kaže Roguljov.
Ekspert smatra da Džonson svojim izjavama zapravo pokušava da skrene pažnju Britanaca sa postojećih unutrašnjih problema na neka druga pitanja.
Istovremeno Roguljev podseća da je Džonson bio na udaru kritika zbog skandala oko zabava za vreme karantina tokom pandemije virusa korona, te da je samim tim njegov kredibilitet upitan.
„Čak su pokušali i da ga smene sa položaja zbog njegovog ponašanja za vreme pandemije i kršenja zakona... U tom smislu, on može da daje izjave kakve želi“, ističe ekspert.
Roguljov ocenjuje da Džonsonove izjave ne treba uzimati „zdravo za gotovo“, pošto su u ovom trenutku mogućnosti Velike Britanije „ozbiljno ograničene“.
„Dakle, ne treba ih precenjivati. I pored ovih oštrih izjava i svega ostalog, ne treba precenjivati njihovu sposobnost da utiču na ovaj sukob u vojnom i bilo kom drugom smislu. Britanija je po izlasku iz EU čak imala i planove o stvaranju nekog novog saveza, koje će činiti Velika Britanija, Poljska i Ukrajina, ali sve su takve izjave više propagandne prirode i njihovi planovi nego što je sve to stvarno ostvarivo“, uveren je Roguljov.
© AFP 2023 / JESSICA TAYLORBritanski premijer Boris Džonson obećava pomoć Ukrajini "kad ruska vojska posustane"
Boris Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
Britanski premijer Boris Džonson obećava pomoć Ukrajini "kad ruska vojska posustane"

Cilj Britanaca – produžiti sukob u Ukrajini

Osvrćući se na Džonsonovu izjavu da ruske snage napreduju u Donbasu, na istoku Ukrajine, ali uz veliku cenu koju plaćaju u ljudstvu i opremi i da britanska vojna obaveštajna služba veruje da će ruska armija u „ratu“ u Ukrajini usporiti svoje napredovanje u narednih nekoliko meseci, te da tada treba pomoći Kijevu da krene u kontraofanzivu, Roguljov ističe da su sve to spekulacije.
„Pre svega, to nije tačno. To je propaganda, pošto se Rusija tamo bori sa 15-20 odsto svojih snaga, bez mobilizacije, bez mobilizacione ekonomije i slično. Odnosno, Rusija koristi samo deo mogućnosti koje ima, i to mali deo. Ako se može tako reći, Rusija se u Ukrajini bori jednom rukom, a možda čak i sa nekoliko prstiju. Stoga je u najmanju ruku netačno govoriti o iscrpljenju resursa i tehnologije“, kaže Roguljov.
Ekspert ocenjuje da je cilj Velike Britanije da produži ovaj sukob što je duže moguće.
„A za to je potrebno ubediti i Ukrajince i javno mnjenje da je ovaj rat dug i da Rusija trpi velike gubitke, pa čak i da je moguć zaokret, da je moguća ofanziva ukrajinskih trupa i tako dalje. Sve ovo je čista propaganda“, ističe ruski ekspert.

Nema dileme - Rusija će pobediti u Ukrajini

Poraz Rusije u Ukrajini je apsolutno nemoguć, naglasio je Roguljov komentarišući izjavu Džonsona, koji je odgovarajući na pitanje kako bi izgledala ukrajinska pobeda, rekao da će se „to dogoditi ako se vrati status kvo pre 24. februara"“.
„To je apsolutno nerealno. I za ono što se dešava na frontu. Istina, napredovanje ruskih trupa je donekle usporeno, ali je usporeno - ako se uopšte tako može reći - zato što se taktika promenila. Taktika Rusije je da ove akcije izvede sa što manjim gubicima. Dakle, nikome se ne žuri. U to da će ova operacija biti privedena kraju i, štaviše, pobedom Rusije, apsolutno niko ne sumnja - ni rusko rukovodstvo, ni vojnici, ni ruska komanda, ni sam narod. Moral je veoma visok i ne sumnjaju u svoje postupke. Veoma su uspešni i efikasni“, zaključuje Roguljov.
Protesti u centru Londona - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
SVET
Na korak od velike bure u Evropi: London je samo vesnik nemira – dva radikalna scenarija u igri
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala