- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija obeležava Dan sećanja i tuge: 81 godina od napada nacističke Nemačke na SSSR

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaDan sećanja i tuge
Dan sećanja i tuge  - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2022
Pratite nas
Građani širom Rusije danas obeležavaju Dan sećanja i tuge. Na današnji dan pre 81 godinu nacistička Nemačka napala je Sovjetski Savez. U krvoproliću koje je trajalo 1.418 dana život je izgubilo 26,6 miliona građana SSSR.
Ruski predsednik Vladimir Putin će tokom dana položiti venac na grob Neznanog junaka u Kremlju, saopštila je pres služba predsednika Rusije.
Od 2009. godine se sprovodi i akcija paljenja sveća pod nazivom „Sveća sećanja“. Širom Rusije se veče pre Dana sećanja i tuge pale sveće u znak sećanja na sve žrtve Velikog otadžbinskog rata.

Ruski ambasador u SAD: Ne sme se dozvoliti revizija istorije

Dan sećanja i tuge obeležen je i u ruskoj ambasadi u Sjedinjenim Državama, a ambasador Anatolij Antonov je tim povodom poručio da se ne sme dozvoliti revizija istorije.

„Danas je neophodno naglasiti da se ne sme dozvoliti revizija istorije. Ne možemo da dozvolimo da danas ovde u Americi i Zapadnoj Evropi govore o tome da su Rusi i Nemci krivi za to što se događalo u periodu 1941-1945. godine. Potrebno je da povučemo jasnu granicu između ubica-dželata i naših heroja-oslobodilaca“, rekao je ruski ambasador na memorijalnoj akciji „Sveća sećanja“ u ambasadi Rusije u SAD.

Antonov je naveo da je Rusija tada pogrešila i da danas mora da iskoreni fašizam sa ruske i ukrajinske zemlje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala