- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Prioritet Rusije je sprečavanje direktnog sukoba nuklearnih država

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2022
Pratite nas
Bezuslovni prioritet Rusije, s obzirom na rizike od eskalacije ukrajinske krize i ukupne nepredvidivosti situacije u svetu, jeste sprečavanje direktnog sukoba nuklearnih država, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.
Prema njegovim rečima, sada postoji velika potreba da se osigura strateška stabilnost, da se održi režim neširenja oružja za masovno uništenje i da se poboljša situacija u sferi kontrole naoružanja.

Retoričke igre Zapada na temu sukoba s Rusijom su opasne

Komentarišući situaciju u vezi s prekidom tranzita robe iz Litvanije u Kalinjingradsku oblast i izjave američkih zvaničnika u vezi s reakcijom Rusije na tu odluku litvanskih vlasti, Rjabkov je upozorio zapadne zemlje da se suzdrže od opasnih retoričkih igara na temu hipotetičnog sukoba s Rusijom.
„Na Zapadu postoje snage koje su, nažalost, uticajne i povlače poluge vlasti, a koje čine sve, u bukvalnom smislu, da izazovu dalji rast napetosti u odnosima s Rusijom. Ta činjenica je zabrinjavajuća. Utisak je da pojedinci prosto nemaju nikakve granice kada je reč o izmišljanju scenarija prema kojima je oružani sukob s nama neizbežan“, rekao je Rjabkov novinarima.
Diplomata je to naveo povodom izjave portparola Stejt departmenta Neda Prajsa da se Vašington ozbiljno odnosi prema ruskim pretnjama Litvaniji i da će SAD „braniti svoje saveznike u NATO-u i Litvaniju“ u skladu sa Članom 5 Povelje NATO-a, prema kojem je napad na jednu članicu Alijanse – napad na sve.
Rjabkov je dodao da se Rusija „odgovorno odnosi prema svim svojim obavezama i da to što Evropska unija i Litvanija sada preduzimaju na planu ograničenja tranzita robe u Kalinjingradsku oblast predstavlja novi težak udarac na temelje evropske arhitekture“.
„Naši interesi će pritom garantovano biti zaštićeni. Odgovor će uslediti, on se sada razrađuje, ali želeo bih da upozorim NATO i političare u Evropskoj uniji da se okanu opasnih retoričkih igara na temu sukoba“, naglasio je Rjabkov.
Diplomata je upozorio i na to da se u doglednoj budućnosti ne može isključiti mogućnost produbljivanja kriza u onim delovima sveta u kojima SAD žele da ostvare svoju dominaciju.
„Pre svega, uočavamo rast konfliktnog potencijala u Azijsko-pacifičkom regionu“, rekao je Rjabkov.
Predsednica Tajvana Caj Ing Ven - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
SVET
Nikad glasnija poruka Vašingtonu: Tajvan je za Kinu crvena linija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala