- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Nastavak serijala „Južni vetar“: Miloš Biković spojio Ruse i Amerikance u istom kadru /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićGlumačka ekipa serijala "Južni vetar"
Glumačka ekipa serijala Južni vetar - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2022
Pratite nas
Povodom početka snimanja druge sezone serije „Južni vetar: Na granici“ na setu je upriličeno druženje medija sa producentima i delom glumačke i autorske ekipe.
Brojni pripadnici sedme sile imali su prilike da u prijatnoj atmosferi proćaskaju sa holivudskim glumcem Erikom Robertsom, slavnom ruskom glumicom Oksanom Akinšinom, kao i sa glavnim akterima "Južnog vetra" Milošem Bikovićem, Miodragom Radonjićem i Mikijem Manojlovićem.
Nastavak serijala Južni vetar: „Na granici“ ima 10 epizoda koje donose neočekivane obrte i u radnji i u razvoju likova. Pitanje Južnog toka postaje okosnica još jednog, istorijski i geografski neminovnog sukoba između Istoka i Zapada na tlu Srbije, uslovljavajući politička previranja i sukobe na svim nivoima vlasti, uz učešće stranih službi.
Odgovarajući na pitanja okupljenih novinara, Miloš Biković je objasnio naziv nastavka popularnog serijala:
„Nazvali smo ovaj nastavak serije `Južni vetar` – `Na granici` zato što naši junaci dolaze na granicu svojih mogućnosti, dolaze do granice pucanja i faktički ulaze u borbu za svoj život. Mi smo od jednog malog filma, od koga niko ništa nije očekivao, došli do toga da već sada imamo nešto što možemo slobodno da nazovemo međunarodnim projektom. Nadam se da će `Južni vetar` nastaviti da raste“.
Na konstataciju Sputnjika da je izveo nemoguću misiju u datom trenutku, a to je spajanje Rusa i Amerikanaca u jednom kadru, glumac odgovara:
„Mislim da je kreativnost, umetnost i kultura nešto što nas spaja i nešto što bi svakako moralo da nastavi da ispunjava tu misiju, inače nemamo perspektivu kao ljudski rod“.
© Sputnik / Lola Đorđević Glumac Miloš Biković
 Glumac Miloš Biković - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2022
Glumac Miloš Biković
Upitan da li zbog trenutne situacije u svetu i cenzure svega ruskog na Zapadu, trpe njegovi projekti na ruskom tržištu na kom je veoma aktivan, Biković kaže da nije primetio neke velike posledice po njegovu karijeru.
„Juče sam došao iz Moskve. Tamo radim na jednom filmu. To je prvi film u istoriji čovečanstva koji je sniman u kosmosu. Ja nisam bio u kosmosu ali sam bio u centru za pripremu kosmonauta. To je impresivno, u pitanju su neka iskustva koja ne mogu da se porede ni sa čim“, objašnjava glumac.
Bikovićev lik u „Južnom vetru“, Petar Maraš, nastavlja svoje bitke. Neminovno i očigledno gubeći poziciju vođe srpskog podzemlja, prinuđen je da sa svojom porodicom i ekipom preduzima sve rizičnije poteze, uključujući i ucenu vlasti, ne bi li preživeli rat koji mu je nametnuo njegov nekadašnji vođa Crveni.
Srpski glumac, koji je kroz karijeru imao prilike da sarađuje sa velikim zvezdama svetske kinematografije, potvrđuje da su upravo oni najveći – najskromniji.
Uverili smo se da je jedan od takvih i Erik Roberts, zvezda novog serijala „Južni vetar“, koji je bez velikog okolišanja, ali uz mnogo šarma, saopštio medijima da još uvek ne zna apsolutno ništa o Srbiji.
„Nisam video ništa od Srbije. Video sam moju hotelsku sobu i filmski set. Kada sam stigao, o vašoj zemlji nisam znao apsolutno ništa, ali svaki dan učim po nešto“, rekao je kroz smeh glumac, koji je inače rođeni brat Džulije Roberts.
© Sputnik / Lola ĐorđevićHolivudska zvezda Erik Roberts
Holivudska zvezda Erik Roberts - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2022
Holivudska zvezda Erik Roberts
On tumači lik penzionisanog agenta CIA koji počinje da radi za naftni konglomerat u čijem interesu je da spreči zavisnost Zapadne Evrope od ruskog gasa. Sputnjik ga je pitao da prokomentariše tu ulogu malo detaljnije.
„On je s jedne strane dobar momak, a sa druge je neko koga ne želite nikada da sretnete. On nije loš čovek, ali mora da radi loše stvari kako bi opstao u svom poslu. Sviđa mi se taj lik, ali ako bih se našao sa njim oči u oči, plašio bih ga se, pošto je vrlo inteligentan, vrlo pametan i veoma opasan“, objašnjava Roberts.
Američki glumac imao je samo reči hvale za svoje ruske kolege:
„Oni su sjajni! Ruski glumci su veoma dobri glumci“.
Prisutnim medijima poslednja se obratila ruska glumica Oksana Akinšina. Na pitanje Sputnjika kako se oseća u Srbiji i prija li joj boravak u našoj zemlji, ona kaže:
„Juče sam tek stigla, tako da se odmaram jer je put bio težak. Još uvek nisam videla Srbiju, ali Miloš (Biković) mi obećava da će mi pokazati vašu zemlju“.
S obzirom da tumači lik pripadnice ruske tajne službe, vojno obučene i spremne za svaki zadatak, Oksana je otkrila koliko je fizički i mentalno bilo zahtevno ući u ulogu.
„Oduvek sam htela da glumim neku špijunku, ali uvek dobijem zahtevne uloge nekih surovih žena“, kaže Akinšina za Sputnjik.
© Sputnik / Lola ĐorđevićGlumica Oksana Akinšina
Glumica Oksana Akinšina  - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2022
Glumica Oksana Akinšina
Upitana da li projekti poput ovog, u današnjem svetu, i pored zabrana ruske umetnosti na Zapadu, doprinose očuvanju kulturoloških veza, glumica odgovara:
„Za Rusiju je i pre ovoga bila važna integracija u Evropu i Ameriku, tako da se sada ništa posebno na tom planu ne dešava drugačije u odnosu na pre. Drago nam je što je ovo zajednički projekat, zajednička produkcija koja omogućava tu vrstu integracije“.
„Južni vetar: Na granici“ biće sniman u Srbiji, Hrvatskoj i Rusiji, a još uvek se razmatraju lokacije u Italiji i Crnoj Gori. Glumačkoj i autorskoj ekipi predstoji 100 snimajućih dana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala