- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lider DNR: Neće se odugovlačiti sa međunarodnim sudom za ratne zločine, možda će biti u Marijupolju

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaDržavljani Velike Britanije Šon Piner i Ejden Aslin, i državljanin Maroka Sadun Bragim, strani plaćenici u Donbasu
Državljani Velike Britanije Šon Piner i Ejden Aslin, i državljanin Maroka Sadun Bragim, strani plaćenici u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2022
Pratite nas
Neće se odugovlačiti sa međunarodnim sudom za ratne zločine u DNR-u, međufaza može biti održana do kraja jula, povelja međunarodnog suda je u završnoj fazi, a sam proces bi mogao biti održan u Marijupolju, izjavio je lider Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.
On je dodao da je priprema u toku, da su zločini očigledni, ali da moraju postati očigledni i za međunarodnu javnost, zbog čega je potrebno sve detaljno razraditi na osnovu povelje tribunala.

„Naravno, moramo da pozovemo ne samo strane novinare, oni će dobili priliku da prisustvuju tribunalu, već i međunarodne organizacije koje bi želele da zastupaju optužene. Planiramo da dozvolimo njihovo prisustvo“, objasnio je lider DNR.

Pušilin je naglasio da će se, najverovatnije, međunarodni sud održati u Marijupolju.

On je objasnio da strani plaćenici koji su osuđeni na kaznu streljanja za sada nisu tražili pomilovanje. Prema njegovim rečima, molba za pomilovanje može biti predata nakon mesec dana, koje odbrana ima kako bi uputila žalbu na presudu. Pušilin je naglasio da je ostalo još nekoliko nedelja za žalbu.
Lider DNR je naveo da su zatvorenici u samicama, da su uslovi adekvatni i da dobijaju sve što im je potrebno prema međunarodnim normama.
Britanci Šon Piner, Ejden Aslin i Marokanac Saadun Brahim priznali su krivicu zbog učešća u oružanoj agresiji Ukrajine, usmerenoj na svrgavanje vlasti u DNR.
Prema odgovarajućem članu Krivičnog zakonika DNR, za ovo delo predviđena je smrtna kazna.
Aslin je takođe priznao da je kriv po članu Obučavanje u cilju vršenja terorističke aktivnosti“. Istraga je utvrdila da su strani plaćenici uz naknadu učestvovali u oružanoj agresiji Ukrajine usmerenoj na nasilno preuzimanje vlasti u DNR.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
RUSIJA
Kremlj: Smrtna kazna za zarobljene američke plaćenike nije isključena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala