- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Nagrada „Vladan Desnica“ Narodne biblioteke Srbije uručena Dejanu Aleksiću /video, foto/

© Foto : Facebook/Narodna biblioteka Srbije/Snimak sa ekranaDodela književne nagrade "Vladan Desnica" Narodne biblioteke Srbije Dejanu Aleksiću
Dodela književne nagrade Vladan Desnica Narodne biblioteke Srbije Dejanu Aleksiću - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
Pratite nas
Piscu Dejanu Aleksiću uručena je danas književna nagrada „Vladan Desnica“ za roman „Petlja“. Nagrada je uručena na Kosančićevom vencu, lokalitetu nekadašnje Narodne biblioteke Srbije (NBS), osnivača nove nagrade.
Današnjoj ceremoniji prisustvovali su upravnik NBS - književnik Vladimir Pištalo i akademik, dramski pisac Dušan Kovačević, predsednika žirija.
„Svi znate da sam ja prevashodno pesnik, a da sam pretežnim delom svog književnog stvaralaštva pisac za decu i publiku mlađe generacije. Samim tim izrazio bih se u jednom duhovitom stihu u skladu sa ovom našom situacijom koji glasi: za održavanje ovog kulturnog trenda, dobro bi nam došla jedna lepa tenda“, našalio se laureat Dejan Aleksić, jer na Kosančićevom vencu nije bilo ni najmanje hlada prilikom svečanog uručenja nagrade.
„Sećanja su metafizička koža duše, dakle mogu poneti ozlede i ožiljke. Nalazeći se upravo na mestu jedne takve rane, ne možemo se oteti utisku da se sa tkiva kolektivnog pamćenja našeg naroda, mogu čitati tragovi nevolje, bolni udari sudbine“, obratio se Dejan Aleksić i izrekao odlomak iz proze Vladana Desnice – „U meni tišina, nadamnom podne bez ruba, okolo prizori zemlje, u dobroj poplavi sunca“.
„Danas, kada je dnevni put Sunca najduži na našem mestu pod Suncem, pominjanje velikog srpskog pisca Vladana Desnice i tumača unutar obasjanja, prevedenih na jezik smisla, na drevni govor poverenja u lepotu trajanja pod Suncem. Odavno je naša kultura zaslužila ugledno književno priznanje koje bi nosilo njegovo ime. Evo nas sada na znakovitom mestu našeg ožiljka u sećanju i sećanja u ožiljku okupljenih u lepoj svetkovini knjige i reči koje bi da se usudnu u sjaj“, poetski se izrazio Aleksić, inače nedavno laureat i takođe najnovije nagrade knjiga za decu – „Duško Radović“, za svoje delo „Malo malo, pa slon“.
„Zahvalan sam do suptilne dirljivosti što sam udostojen da se u tom sjaju pojavim i progovorim pred vama. Hvala vam“, zaključio je Dejan Aleksić, laureat nagrade „Vladan Desnica“.
Podsetimo, u najužem izboru, koji je objavljen 15. juna, ušli su i sledeći romani iz 2021. godine: „Deca“ Milene Marković (Lom), „Ruža pod ledom“ Mirka Demića (SKD Prosvjeta, Zagreb), „Smrtni ishod atletskih povreda“ Milice Vučković (Booka) i „Španska čizma“ Vladimira Kopicla (Laguna).
Stručni žiri ima čak devet članova: predsednik, akademik Dušan Kovačević, i članovi: Vladan Matijević, Vladimir Tabašević, Ljubica Arsić, Milisav Savić, Mirjana Mitrović, Enes Halilović, Vule Žurić i Dejan Stojiljković.
Novčani deo nagrade iznosi 12.000 evra i priznanje je dodeljeno na „dan sa najviše svetlosti“, prvi dan leta i Svetski dan muzike.
Dušan Kovačević je primetio da je prva nagrada „otišla u ruke veoma ozbiljnog pisca, koji je relativno mlad autor, ali izuzetno dobar književnik“.
„Uvek imam osećaj blage nelagode kada vidim ovo mesto srušene Biblioteke koja je namerno ciljana u Drugom svetskom ratu da bi se uništio identitet jednog naroda. Bilo kakav znak nacizma bilo gde danas suviše se dugo toleriše. Želja mi je da se ovde stvori neka spomen zgrada i da se naša nagrada dodeljuje u tom novom prostoru, verujem da će se to desiti uskoro. Vidimo se sledeće godine na istom mestu“, poručio je predsednik žirija Dušan Kovačević.
Od polovine marta meseca je konkurs za ovu nagradu zvanično raspisan a pristiglo je oko 100 romana u konkurenciju.
Nagrada Narodne biblioteke Srbije kao najznačajnije institucije nije mogla da se realizuje bez pomoći Ministarstva kulture i informisanja, prema rečima upravnika ove ustanove Vladimira Pištala koji se zahvalio tom ministarstvu što je imalo sluha da se novo priznanje osnuje.
On je istakao da je to jedina nagrada koju prema idejnom konceptu pisci dodeljuju piscima, jer kritičari imaju veru, a književnici iskustvo, te se laureat bira prema iskustvu.
Radovan Jokić, pomoćnik ministra kulture za savremeno stvaralaštvo, složio se sa Kovačevićem i Pištalom da bi na ovom mestu trebalo izgraditi memorijalni kompleks kao uspomena na veliku tragediju - uništavanje pola miliona knjiga i više od 1500 raznih rukopisa.
„Država je rešila da stane iza jednog veoma ozbiljnog književnog priznanja. Najveća je radost svih pisaca kada se objavi najuži izbor. I onda na kraju pobednik sve pokvari. Svih pet romana su sjajni, nadam se da ćemo jednog dana svi biti nagrađeni, ako budemo davali nagradu zvanu Najuži izbor“, zaključio je Radovan Jokić ispred Ministarstva za kulturu, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala