- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kanada najavila raketni plan vredan više milijardi dolara

© AP Photo / Chief Petty Officer Brandon Raile/U.S. Air ForceRadar u Vazduhoplovnoj stanici Irikson na Aljasci
Radar u Vazduhoplovnoj stanici Irikson na Aljasci - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
Pratite nas
Kanada je obećala da će pomoći SAD da unaprede severnoameričke raketne sisteme i obavezala da će u narednih šest godina uložiti najmanje 3,8 milijardi dolara u modernizaciju zajedničkog američko-kanadskog sistema za rano upozoravanje, poznatog kao Komanda za vazdušno-kosmičku odbranu Severne Amerike (NORAD), objavila je ministarka odbrane Anita Anand
„Dok autokratije poput Rusije prete međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima koji nas je štitio decenijama, kako se naša klima menja i dok naši konkurenti razvijaju nove tehnologije kao što su hipersonično oružje i napredne krstareće rakete, postoji hitna potreba za modernizacijom kanadskih NORAD sposobnosti“, rekla je Anand za Si-Bi-Si.
Početna investicija od 3,8 milijardi dolara (4,9 milijardi kanadskih dolara) samo je prvi deo još ambicioznijeg plana da se potroši do 31 milijarde dolara (40 milijardi kanadskih dolara) u naredne dve decenije, rekla je Anand.
Iako nije iznela detalje, navela je nekoliko oblasti na koje će se inicijativa fokusirati, uključujući radarski sistem Arktika iznad horizonta, projekat nadzora svemira i novi sistem pod nazivom „Krosbou“ („Samostrel“) sa senzorima ranog upozorenja raspoređenim širom zemlje, prenosi RT.
Govoreći u vazduhoplovnoj bazi u Trentonu u Ontariju, Anand je više puta ukazala na rusku vojnu operaciju u Ukrajini kao na razlog zašto je Otava odlučila da nameni milijarde za unapređenje zastarelog sistema upozorenja na rakete.
„NORAD se stalno prilagođavao i evoluirao kao odgovor na nove pretnje. Danas okrećemo još jednu stranicu i počinjemo sledeće poglavlje NORAD-a“, rekla je Anand.
Ona je istakla i da će svi postojeći sistemi ostati aktivni dok se ne sprovedu očekivane nadogradnje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala