- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Deda Đorđe dobio naslednika: Ko je novi čuvar Zejtinlika

© Sputnik / Fani CharisiVojno groblje Zejtinlik
Vojno groblje Zejtinlik - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
Pratite nas
Novi čuvar Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku u Solunu je Krstimir Copas — po ocu Grk, a po majci Srbin. On će pored dosadašnjeg čuvara, omiljenog, legendarnog i u našem narodu veoma poštovanog dede Đorđa Mihailovića (94), a sa suprugom Olgom Tasić ubuduće brinuti o grobovima naših predaka.
Njih troje biće zaposleni na poslovima čuvanja i redovnog održavanja vojničkog groblja u Solunu.
Održavaće pismene i druge oznake na njima, negovati i obnavljati zasade i cveće, održavati cveće i voditi posetioce, navode u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prenele su „Novosti“.
Krstimir Copas već 30 godina živi u Solunu, imao je građevinsku firmu preko koje je sarađivao sa našim konzulatom i stekao poverenje, pa je tako i dobio posao.
Na Zejtinliku se nalazi gotovo 21.000 grobova, što ga čini najvećim grobljem na Balkanu i jednim od najvećih u Evropi. Tu je u spomen-kosturnici 5.580 posmrtnih ostataka srpskih vojnika, a još 1.448 naših ratnika sahranjeno je u deset parcela na groblju, u dve zajedničke grobnice 78 nepoznatih boraca i 217 nepoznatih srpskih zarobljenika prenetih iz Carigrada.
Inače, više od pola veka deda Đorđe čuva grobove ratnika iz slavnog vremena poginulih za otadžbinu prilikom proboja Solunskog fronta, odlučujuće bitke u Prvom svetskom ratu. Zna imena svakoga od njih i čuva ih od zaborava. Dočekuje i prati potomke Solunaca, recituje stihove Vojislava Ilića Mlađeg i srdačno deli savete mladim naraštajima.
Čuvar srpskog groblja na Zejtinliku Đorđe Mihailović. - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2021
Đorđu Mihailoviću, čuvaru Zejtinlika, uručen srpski pasoš /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala