- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Češka: Ako ove zime isključe gas, spalićemo sve da ugrejemo naš narod

© Sputnik / Ilja PitalevGas
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
Pratite nas
Češke vlasti spremne su da „spale sve“ kako bi obezbedile stanovnike zemlje toplotom i električnom energijom, ukoliko dođe do prekida isporuka gasa u zemlju, saopštio je predstavnik češke vlade za energetsku bezbednost Vaclav Bartuška.
„Ako ove zime isključe gas, spalićemo sve što budemo mogli kako bi ugrejali naše ljude i proizveli struju“, rekao je Bartuška, prenosi list „Euraktiv“.
Istovremeno je apelovao da se ubrza prelazak na zelene izvore energije, ali je priznao da to neće biti lako i da će to zahtevati određeno vreme.
Predstavnik češke vlade takođe je istakao da diversifikacija isporuka gasa, za koju se zalaže EU, može biti postignuta ukoliko evropski uvoznici uspeju da potpišu dugoročne ugovore.
„Razgovarali smo sa potencijalnim dobavljačima tečnog prirodnog gasa i svi oni su zainteresovani za dugoročne ugovore – na 20 ili 15 godina, ali većina njih bi htela ugovor na 20 godina“, rekao je Bartuška.
Predsednik Rusije je 31. marta potpisao ukaz prema kome neprijateljske zemlje ubuduće gas treba da plaćaju u rubljama. Ruski lider je naložio kompaniji „Gasprom“ da prebaci ugovore u rublje. On je poručio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa ugovorenim količinama i cenama.
Gasovod u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2022
EKONOMIJA
Šta čeka Evropu bez ruskog gasa: Evropska mreža iznela procene
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala