Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Beograd i Priština postigli novi dogovor u Briselu, Lajčak objavio dokument /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiroslav Lajčak
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
Pratite nas
Delegacije Beograda i Prištine u Briselu usvojile su mapu puta za primenu sporazuma o energetici usvojenog 2013 godine, saopštio je danas specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak.
Lajčak je na Tviteru ocenio da je to „veliki korak napred“.
„Sa velikim zadovoljstvom mogu da objavim da su Kosovo i Srbija upravo usvojili Mapu puta za primenu energetskih sporazuma u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU“, naveo je Lajčak.
On je objavio i dokument na engleskom jeziku, kao i fotografiju sa predstavnicima delegacija Beograda i Prištine.
Nakon postizanja dogovora o mapi puta za primenu sporazuma o energetici, delegacije Beograda i Prištine nastavile su bilateralne razgovore sa EU posrednicima u okviru današnje runde dijaloga na nivou glavnih pregovarača.
Na agendi popodnevnih razgovora, koji se vode u Evropskoj službi za spoljne poslove u Briselu, nalazi se finalizacija deklaracije o nestalima, ali i druga pitanja kao što su regionalna saradnja, dostavljanje lekova srpske proizvodnje na prostoru Kosova i Metohije kao i bezbednost srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini u svetlu sve većeg broja incidenata.

Borelj pozdravio sporazum

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izrazio je, u telefonskom razgovoru s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, zadovoljstvo napretkom ostvarenim u dijalogu Beograda i Prištine na sastanku glavnih pregovarača i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, koji su usvojili mapu puta u primeni sporazuma o energetici.
Vučić je tom prilikom istakao da je Srbija opredeljena za dijalog kao jedini način rešavanja otvorenih pitanja i postizanja održivog dogovora u korist svakodnevnog života Srba i Albanaca, kao i mira i stabilnosti u regionu, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.
Potpiisvanje ugovora - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
SRBIJA
Šta je dogovoreno danas u Briselu u devet tačaka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala