- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Afera „Strava“: Otkrivene tajne baze izraelske vojske i kretanje agenata Mosada

© AFP 2023 / Thomas CoexIzraelska vojska
Izraelska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
Pratite nas
Tajne baze izraelske vojske i obaveštajnih službi razotkrivene su pošto je za sada neidentifikovani haker uspeo da iz baze podataka aplikacije „Strava“ izvuče podatke o kretanju oko 100 zvaničnika.
Imena, fotografije i kretanje više od 100 izraelskih oficira i agenata obaveštajnih službi procurilo je iz baze podataka sportske aplikacije „Strava“, namenjene trkačima i biciklistima, objavio je izraelski „Harec“.
Podaci koji su na ovaj način isplivali obelodanili su kretanje tih osoba unutar sedišta Mosada, ali i mesta na kojima se nalaze tajne baze izraelskih oružanih snaga i obaveštajnih službi.
Upad su bazu podataka otkrio je istraživački medij „Fejk riporter“ (FakeReporter), a ceo slučaj je prijavljen vlastima u Tel Avivu.
Navodi se da je u bazu podataka upao korisnik koji se registrovao pod imenom Ez Šl, koji je suštinski samo iskoristio postojeću „rupu“ u bezbednosnim protokolima koje koristi ova aplikacija.
Izraelski mediji navode da su i podaci o kretanju američkih vojnika u Iraku, Avganistanu i Siriji „procurili“ na sličan način pre četiri godine, kada su hakeri iz aplikacije „Strava“ izvukli podatke o kretanju vojnika u tim državama.
Pentagon je, posle ovog skandala, zabranio pripadnicima oružanih snaga da koriste aplikacije sa geolokatorima dok su na terenu, prenosi RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala