- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska: Kijev priprema novu provokaciju u Harkovu uz učešće zapadnih medija

© AP Photo / Rodrigo AbdUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
Pratite nas
Kijev organizuje provokacije u Harkovskoj oblasti – u stambenim naseljima raspoređena je artiljerijska baterija koja povremeno gađa stambena naselja Harkova, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.
„Prema dostupnim pouzdanim informacijama, kijevski režim organizovao je novu provokaciju u Harkovskoj oblasti protiv lokalnog stanovništva s ciljem da se ruske jedinice kasnije optuže za navodne neselektivne udare na civile, a takođe da se stvore uslovi za njihovo iseljenje iz stanova i opremanje položaja u praznim prostorijama“, rekao je Mizincev.
Po nalogu vlasti iz Kijeva planirano je da se angažuju ukrajinski i strani novinari kako bi pripremili lažne fotografije i snimke o tome da navodno „Rusi navodno ubijaju civile u gradu“, što će masovno objaviti zapadne novinske agencije, rekao je Mizincev.

Položaji u školama i obdaništima

Takođe je saopštio da su ukrajinski vojnici opremili uporišta i skladišta municije u tri škole i jednom obdaništu u Lisičansku u LNR, dok su u stambenim zgradama opremljeni položaji i raspoređeni snajperisti. Na teritoriji oko zgrada raspoređeni su oklopna tehnika, artiljerija i višecevni bacači raketa. Lokalno stanovništvo namerno nije evakuisano.
Po rečima Mizinceva, u drugom gradu u LNR – Privolju, u obdaništu su ekstremisti rasporedili snajperiste, tešku tehniku i višecevne raketne bacače, dok u prostorijama na silu drže stanovnike okolnih kuća.
Pored toga, na teritoriji dve škole u Zaporožju i u jednom obdaništu nalaze se jedinice ukrajinskih oružanih formacija, raspoređeno je teško naoružanje i tehnika.
Takođe, u gusto naseljenim područjima Kramatorska u DNR militanti teritorijalne odbrane Ukrajine opremili su uporišta i skladišta municije u pet obrazovnih ustanova. Na okolnoj teritoriji raspoređeni su artiljerija, višecevni raketni bacači, dok lokalne stanovnike drže u prostorijama zgrada pod izgovorom osiguravanja njihove bezbednosti.
Mizincev naglašava da militanti ciljano gađaju naseljena mesta u DNR i položaje ruskih Oružanih snaga kako bi izazvali uzvratnu vatru. Znaju da žrtve takvih zločinačkih akcija mogu da budu civili, ali planiraju da po utvrđenom scenariju okrive Rusiju i republike Donbasa za uništavanje objekata civilne infrastrukture.
„Ove činjenice još jednom pokazuju da ukrajinske vlasti u potpunosti zanemaruju norme međunarodnog prava. To se dešava iz prećutnu saglasnost zemalja takozvanog civilizovanog Zapada koje nastavljaju da zatvaraju oči na brojne ratne zločine kijevskog režima“, konstatuje Mizincev.
Vojnik pored zastava Ukrajine i SAD tokom vežbi Rapid Trident - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
RUSIJA
Peskov objasnio šta će biti sa zarobljenim američkim plaćenicima u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala