- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija primenila nove visokoprecizne rakete „izdelije 305“ u specijalnoj vojnoj operaciji/video/

© UPSI MO RFLansiranje rakete iz raketnog sistema "Iskander"
Lansiranje rakete iz raketnog sistema Iskander  - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
Pratite nas
Rusija je tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini primenila nove visokoprecizne avionske rakete „izdelije 305“ koje se koriste za uništavanje važnih vojnih objekata, saopštio je Sputnjiku dobro obavešteni izvor.
„Vojna avijacija Rusije je u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini primenila nove lake i višenamenske vođene rakete ‘305’. Rakete se primenjuju sa udarnih helikoptera Mi-28NM po vaćnim objektima ukrajinske vojske, na primer na skladišta sa municijom i gorivom“, rekao je sagovornik.
On je objasnio da nove rakete sa velikom preciznošću pogađaju cilj i da su odstupanja najviše dva metra.
Izvor je dodao i da postoje različiti režimi navođenja raketa. U varijanti „ispaljene-zaboravljene", meta se presreće pomoću optičko-elektronske glave za navođenje rakete, dok se još nalazi na helikopteru, a nakon lansiranja raketa je potpuno autonomna.
Druga varijanta je režim daljinske kontrole, prilikom koje se lansiranje odvija dok se objekat još ne vidi. U tom slučaju raketa leti u inercijalnom režimu, a kada se približi cilju, uključuje se slika koja se prenosi na ekran operatera u kokpitu helikoptera. Operater identifikuje i označava cilj i koordinate prenosi glavi za navođenje.
Rakete „izdelije 305“ su prvi put predstavljene na izložbi „Armija 2021“. Raketa je proizvedena u fabrici KBM u Kolomni. Rakete su projektovane tako da mogu da pogode pojedinačne i grupne, nepokretne i pokretne ciljeve i danju i noću. Domet rakete je 14,5 kilometara, njegova lansirna težina je 105 kilograma, težina eksplozivne borbene jedinice je 25 kilograma.
Udar raketama kalibar na terrorističesku grupu DAEŠ u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
RUSIJA
Ruska vojska objavila snimak: Trenutak lansiranja „kalibara“ na vojne objekte u Ukrajini /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala