Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Pravi se „savršena oluja“ u energetici

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će za pet, šest ili sedam dana do detalja predstaviti šta se sve preduzima kako bi se na vreme pripremili za predstojeću zimu.
„Sa naftom je danas nešto povoljnija situacija, ali za nas nepovoljna situacija nastaje de fakto od 1. novembra, a sa gasom je sve nepovoljnija iz dana u dan, ali ne za nas, već za sve druge u Evropi. Ali, kada za sve druge u Evropi cena gasa raste, onda raste i za nas za dodatnih milijardu kubika gasa koje moramo da kupimo mimo obezbeđenih (od Rusa po nižoj ceni) dve do 2,2 milijarde gasa“, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.
Istakao je da su sada ugalj i struja gotovo najskuplji u letnjim mesecima.
„Sve ide u lošem smeru i kao da se pravi neka vrsta „savršene oluje“ i veoma sam zabrinut za zimu, ali mi radimo i preduzimamo sve. Kada ja ovako nešto kažem, to ne znači da se povlačimo ili da ne radimo sve što možemo, već znači da ćemo bar za nijansu da uradimo više od većine drugih, a gledaćemo da bude više od te nijanse i da budemo spremni“, istakao je Vučić.
Predsednik je dodao da se kod nas kriza u pravom smislu reči još ne oseća, kao i da naša država za planirana povećanja plata i penzija ne traži saglasnost od MMF-a.
„Mi ne izbacujemo MMF, kao što su to neki radili 2010. i 2011. godine“, dodao je Vučić.
Dodaje da ne očekuje bilo kakve probleme po tom pitanju, osim ako se nešto ne dogodi kao da gas bude i do 5.000 dolara na 1.000 kubnih metara ili nafta poskupi na 170 dolara po barelu.
„Neko bi rekao da je to viša sila, ali borićemo se svakako. Nećemo da pobegnemo sa megdana svim problemima, već ćemo da krenemo prema njima i da se suočimo sa njima i pokušamo da ih predvidimo i pobedimo“, istakao je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala