- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pala vlada u Izraelu, peti izbori za tri i po godine

© AP Photo / Maya AlleruzzoNaftali Benet i Jair Lapid
Naftali Benet i Jair Lapid - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
Pratite nas
Izraelski premijer Naftali Benet i ministar spoljnih poslova Jair Lapid složili su se da raspuste parlament, što će dovesti do novih izbora, a Lapid će u međuvremenu preuzeti mesto premijera, objavile su vođe vladajuće koalicije.
Novi izbori u Izraelu biće peto glasanje u tri i po godine, navode izraelski mediji i dodaju da će izbori verovatno biti održani 25. oktobra.
Benet je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Lapidom u Knesetu rekao da njegov potez da inicira nove izbore nije bio lak, ali je ispravan. Dodao je kako je pokušao sve da održi vladajuću koaliciju što duže.
Lapid je pohvalio Beneta, rekavši da je „stavio zemlju ispred ličnih interesa“, dodajući da je on „lider od vitalnog značaja za Izrael“ koji će imati mesta u vođstvu države u narednih mnogo godina..
Rojters podseća da su Lapid i Benet u junu 2021. godine formirali neočekivanu koaliciju nakon dve godine političkog zastoja, okončavajući rekordnu vladavinu bivšeg premijera Benjamina Netanijahua.
Vlada desničarskih, liberalnih i muslimanskih arapskih partija bila jekrhka od samog početka sa tankom parlamentarnom većinom, dok je u vladajućoj koaliciji bilo podela po glavnim političkim pitanjima, kao što su izraelsko-palestinski sukob, državna i verska pitanja, navodi britanska agencija.
Koalicija od osam grupacija je, kako dodaje Rojters, počela da se raspada kada je nekolicina članova prestala da pruža podršku parlamentarnoj većini, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala