- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kraj bajke o vrednostima: Novim potezom EU otkrila ključni uslov za članstvo – biti protiv Rusije!

CC0 / Pixabay/Filmbetrachter / Pocepana zastava EU
Pocepana zastava EU - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
Pratite nas
Da Ukrajina, Moldavija i Gruzija od kandidata postanu punopravne članice EU niti je izvesno niti realno niti iko u EU misli da je ostvarivo. Predlog o davanju statusa kandidata zemljama koje ne zadovoljavaju minimum uslova ima drugo za cilj - da u ratnoj polarizaciji unese dodatno konfrontirajuće tonove, a na štetu Rusije i ruskih interesa.
Preporuka Evropske komisije da status kandidata za EU dodeli Ukrajini i Moldaviji a uz ispunjavanje određenih uslova i Gruziji, uz sve retoričke podsticaje Ursule fon der Lajen - deluje nadrealno.
Istina, predsednica Evropske komisije je uz sve hvale na račun ukrajinske težnje da živi u skladu sa evropskim vrednostima i standardima, dodala da ima tu još pitanja iz oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije kojima bi Kijev trebalo da se pozabavi.
© AP Photo / Jean-Francois Badias Ursula fon der Lajen
 Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
Ursula fon der Lajen
Po proceni zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva prijem Ukrajine u EU bio bi moguć sredinom veka, uz jedan uslov - da sama asocijacija do tada ne nestane.

Zaokruživanje geostrateškog prostora

Čime je motivisana ova odluka Evropske komisije, ima li izgleda da po analogiji sa Bugarskom i Rumunijom, i ove „baštinice evropskih vrednosti“ postanu članice EU, te da li je status kandidata utešna nagrada za istrajnost Kijeva da za račun Zapada žrtvuje i poslednjeg Ukrajinca?
© AP Photo / Vadim GhirdaVelika zastava EU
Velika zastava EU  - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
Velika zastava EU
Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije ocenjuje da je odluka davanja statusa kandidata pomenutoj trojci geopolitički motivisana i već viđena u slučajevima vezanim za Bugarsku i Rumuniju kada su geostrateška orjentacija i geopolitički interesi, pre svega SAD i NATO, ubrzali prijem država mimo ispunjavanja određenih standarda.

„EU deluje kao ekvivalent NATO i razumevanje davanja kandidature tim državama mora se posmatrati kao prevashodno geostrateško i geopolitičko pozicioniranje, izraz borbe protiv Rusije i ruskih interesa, a ne kao čin davanja statusa državama koje zadovoljavaju određene standarde. U geostrateškom smislu zaokružuje se geostrateški prostor“.

Moralistički imperativ- pomozite Ukrajini

I ne samo to, ukazuje Gajić, davanje kandidature prati medijsko moralistička priča gde se kao imperativ nameće obaveza da se nešto preduzme vezano za rat u Ukrajini. Dakle, u korist Ukrajine koja praktično gubi i rat i teritoriju i vojsku treba preduzeti nešto, pa makar to bilo i obećanje nekakve kandidature i potencijalno članstvo u EU.
© Sputnik / Valery Melnikov / Uđi u bazu fotografijaNelegalni zatvor bataljona „Ajdar“ u selu Polovinkino
Nelegalni zatvor bataljona „Ajdar“ u selu Polovinkino - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
Nelegalni zatvor bataljona „Ajdar“ u selu Polovinkino
Uprkos činjenici da je, kaže Gajić, svima jasno da je put Ukrajine u EU dalek i nemoguć, Zapad ovakve ponude doživljava kao ratnu savezničku obavezu sa ciljem podstrekivanja Ukrajine da pruža otpor u ratu kojem su doprinele i EU i SAD. U tom ključu treba razumeti i slučaj Moldavije kao zaleđa Ukrajine u sukobu sa Rusijom ali i Gruzije.

„Svojim pozicioniranjem, oni su nesumnjivo doprineli ratnoj eskalaciji ne insistirajući dovoljno na sprovođenju Minskih sporazuma, onoga što je dogovoreno na pregovorima Kijeva, Rusije, DNR i LNR. Davanje podrške koja je u suštinskom smislu punopravnog članstva nerealna oni hrabre Ukrajinu i šalju poruku da im tako nešto pripada zbog žrtava koje imaju“.

Gde su tu atributi državnosti?

Iako ni Rumunija ni Bugarska nisu zadovoljile standarde već su se u EU našle prevashodno zahvaljujući geopolitičkim motivima, u slučaju Ukrajine, Moldavije i Gruzije ti motivi su još očigledniji.
© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaPridnjestrovlje
Pridnjestrovlje - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
Pridnjestrovlje

„One ne zadovoljavaju ni minimun kriterijuma funkcionalnih i celovitih država da bi uopšte bile uzete u razmatranje za bilo kakvu kandidaturu. Ali, čak i kada zemlja nema neke od osnovnih atributa državnosti neko može da joj izađe u susret ako u tome prepozna svoje geopolitičke interese“, ocenjuje Gajić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala