- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik, Milanović i Orban traže da BiH dobije status kandidata za EU

CC0 / Pexels / Zastave BiH
Zastave BiH  - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, hrvatski predsednik Zoran Milanović i mađarski premijer Viktor Orban založili su se da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU.
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je neprihvatljivo i neobjašnjivo da Brisel ne primećuje konsenzus koji je postignut unutar BiH u vezi evropskog puta i apelovao da se zemlji pomogne da dobije kandidatski status, a ne da se „razvaljuje“ jedini konsenzus koji postoji.

Dodik: Mi smo imali sukob pre više od 20 godina

„Znamo savršeno dobro da Ukrajina nije imala nikakav postupak približavanja EU. Ukoliko to tako bude, to bi bila loša poruka. Bio bih zahvalan evropskim zvaničnicima kada bi sutra, odnosno, ovih dana dali kandidatski status BiH“, rekao je Dodik, prenosi RTRS.
Dodik navodi da bi u slučaju da BiH dobije kandidatski status to značilo novu brzinu kojom bi mogla zemlja da se kreće i bila bi to nova realnost i to bi joj dalo šansu.
„Ovako ako nas izbace iz ovog trenutka, time bi doprineli daljoj destabilizaciji BiH. I mi koji radimo ovde postavićemo pitanje smisla da se uopšte bavimo tim pitanjem. Ako je kriterijum bio broj poginulih – pa više je poginulo u BiH. Zašto je izostavljaju vezano za kandidatski status“, upitao je Dodik.
Kako Dodik ističe, ovo je očigledan utisak, iako su takva poređenja potpuno nepotrebna i neumesna.
„Ako Ukrajini daju kandidatski status samo zato što je u sukobu i ako je to mera, pa mi smo to imali pre više od 20 godina“, rekao je Dodik.
Kada je reč o pozivima Slovenije za ubrzani pristup BiH EU, Dodik je naveo da je takvih inicijativa bilo ranije od bivšeg slovenačkog predsednika Boruta Pahora koji je imao važnu ulogu u tome.
„Mi smo zahvalni. Nisam upoznat u detalje, ali u svakom slučaju svako ko doprinese da se BiH stavi na dnevni red i da kandidatski status, bićemo zahvalni bez obzira da li dolazi iz Slovenije, Italije, Hrvatske, Francuske. Imajući u vidu da je (francuski predsednik Emanuel) Makron sinoć izgubio parlamentarnu većinu njemu je do BiH kao do lanjskog snega. U takvom vremenu živimo“, rekao je Dodik.

Milanović: Ako BiH ne dobije status kandidata, onda je ne vidimo kao državu

Hrvatski predsednik Zoran Milanović ponovio je danas da BiH treba dati status kandidata za EU, kao i Ukrajini, koja je, prema njegovom mišljenju, u mnogo težem položaju od BiH. Kako je ocenio Milanović, drugačiji postupak bi „nalikovao sadizmu“, prenosi Hina.
© Tanjug / FOTO HINA/DANIEL KASAPHrvatski predsednik Zoran Milanović
Hrvatski predsednik Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
Hrvatski predsednik Zoran Milanović
„Ja sam za to da se celoj BiH, ne samo Hrvatima u BiH, da taj signal da su dobrodošli, jer će biti jako teško objasniti, da ne kažem nemoguće objasniti kako to da Ukrajina i Moldavija mogu biti kandidati u teškom stanju u kojem se nalaze, mnogo težem nego BiH, a BiH ne može“, poručio je Milanović.
Hrvatski predsednik je ocenio da Evropska komisija nije donela odluku o kandidaturi Ukrajine i Moldavije na sopstvenu inicijativu.
„Komisija u takvim stvarima nije autonomna, to je tehničko birokratsko telo i neko drugi - (francuski predsednik Emanuel) Makron, (nemački kancelar Olaf) Šolc, bilo ko, odlučio je ili su se uskladili da se nastupi na takav jedan otvoren, prijateljski način prema Ukrajini i Moldaviji“, poručio je Milanović.
On je ukazao da Hrvatska ne može nikako da dopusti da se iz tog kruga izostavi BiH kao kandidat.
„Ako im sada ne damo status kandidata, onda ih praktično ne percipiramo kao državu“, kazao je hrvatski predsednik. Dodao je da očekuje od hrvatske vlade i premijera da se zauzmu za to pitanje.

Orban: Status kandidata dati BiH i Gruziji

Mađarski premijer Viktor Orban zalaže se da se status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji dodeli nekoliko evropskih država, izjavio je danas njegov sekretar za štampu Bertalan Havasi.
© Sputnik / Lola ĐorđevićViktor Orban
Viktor Orban  - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
Viktor Orban
Orban je to izjavio na video-konferenciji kojoj je danas prisustvovao u okviru priprema za dvodnevni samit Evropske unije koji će biti održan u četvrtak i petak, preneo je MTI.
Na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i premijerima Belgije, Bugarske, Estonije, Luksemburga i Malte, Orban se složio sa predlogom EU da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata, rekao je Havasi.
Istovremeno, Orban i nekoliko drugih šefova država pozvali su da se isti status da Gruziji i Bosni i Hercegovini, rekao je on, prenosi Tanjug.

Slovenija predložila da BiH dobije status kandidata

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon predložila je danas na sastanku Saveta EU za spoljna pitanja da se BiH hitno dodeli status kandidata za članstvo u EU, saopštilo je resorno slovenačko ministarstvo.
U objavi na Tviter nalogu Ministarstva se navodi da bi kandidatski status BiH bio jasan signal Zapadnom Balkanu da je budućnost regiona u EU.
„Ako ne sada, usred geopolitičkog meteža u Evropi, onda kada“, navodi se u objavi na Tviteru.
Dodaje se da Slovenija podržava i otvaranje pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom, kao i liberalizaciju viznog režima za tzv. Kosovo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala