Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija ne bi ušla u EU ni kad bi priznala Kosovo i uvela sankcije Rusiji /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastave Srbije i EU
Zastave Srbije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
Pratite nas
Kada bi Srbija danas uvela sankcije Rusiji i priznala kosovsku nezavisnost opet ne bi postala član Evropske unije ni 2033 godine. Pričam već deset godina da nema ni štapa ni šargarepe, niti nam šta nude za članstvo u EU, kaže za Sputnjik novinarka Ljiljana Smajlović.
Kolumnista Nedeljnika ocenjuje da bi Srbija bila u problemu kada bi joj Amerika uvela ekonomsku blokadu i prekid trgovinskih odnosa, kao sa Iranom, ali je uverena da do toga neće doći:
Smajlovićeva naglašava da smo u mogućnosti da odolevamo Zapadu jer nam neće reći da ne brinemo ako ne budemo imali gas, pošto nam oni neće pomoći. „Pretpostavljam da bismo Evropskoj uniji bili poslednja briga u slučaju krize sa naftom i gasom. Tako je bilo i sa respiratorima u vreme kovid krize“.

Neprijatna promena pozicije za Srbiju

U novom izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji prvi put smo, uz zahtev za sankcije Rusiji, mogli da pročitamo da se od Beograda zahteva priznanje takozvane nezavisnosti Kosova.
Naša sagovornica je decidna - evropski dokumenti su se do sada pridržavali onoga da je EU statusno neutralna i da naši pregovori sa Kosovom nemaju izvesan ishod, nego da zavise od toka pregovora. Vlast u Srbiji se, podseća ona, mnogo hvalila statusnom neutralnošću sve do 2012. kada je Angela Merkel u Beogradu otkrila da joj ni taj termin nije poznat. Istina je, kaže Smajlović, da se ova nova formulacija u dokumentima nije nikad ranije pojavila – da smo obavezni da priznamo kosovsku nezavisnost.
„Ne bih se uzbuđivala oko toga, jer su izgledi za učlanjenje u EU jako daleki. Videli smo da niko nije ni iz pristojnosti pohvalio kao moguću opciju predlog grčkog premijera Micotakisa koji je rekao da nam se možda kaže – „Evo, za 10 godina ćete biti deo EU“. A za 10 godina verovatno više niko od ovih koji su sada na vlasti u EU to više neće biti“.

Stalno nam odmiču „stative EU gola“

Datum prijema u EU je, ocenjuje naša sagovornica, sve dalji, stalno se stative tog gola odmiču od nas i ona kaže da se ne bih previše uzbuđivala što su oni promenili retoriku ali to treba vrlo ozbiljno konstatovati da se zna da je ovo ipak neprijatna promena pozicije u odnosu na Srbiju.

Srbija neće u EU pre Kosova?

Gore je, prema mišljenju Smajlovićeve, ono što je nemački kancelar Olaf Šolc rekao u Prištini – da u Evropsku uniju ne mogu da uđu dve zemlje koje se nisu međusobno priznale. To praktično znači da je on nekome u Prištini obećao da Srbija neće ući u Evropsku uniju pre Kosova i čini mi se da niko u njegovom kabinetu nije razmislio šta te reči znače.

„To je kao da kažete Srbiji – kandidati ste već 10 godina, pre 20 ste počeli sa onim prvim sporazumima, a Kosovo još nije dobilo ni bezvizni režim. Tek nakon toga ih čeka nimalo lak posao dobijanja statusa kandidata, onda to ispada kao da su nam rekli - za vašeg života nećete ući. Ne verujem u ulazak u uniju “u paketu” sa Kosovom, rekla je ona.

EU tretira Srbe kao građane drugog reda

Srbija bi, kaže naša sagovornica, potpuno drugačije razgovarala o prijemu Kosova u Evropsku uniju da Kosovo ono malo Srba što je tamo ostalo, drži kao malo vode na dlanu i da čuva manastire, da odaje najveće poštovanje našoj tradiciji.
„Ne bi to rešilo pitanje našeg prava na teritoriju i našeg prava na državni kontinuitet ali da je potpuno drugačiji odnos Prištine bar prema tim Srbima koji su ostali, možda bih i ja potpuno drugačije razmišljala. Međutim, dok se ništa od toga ne dešava, onda je nepodnošljiva pomisao da neko ozbiljno razmišlja o istovremenom ulasku u EU. Možda samo zajedno dobijemo pristup nekim pristupnim fondovima što nije za potcenivanje ali je to samo forma da nam se zavaraju oči da ne bi morali da nam kažu da smo Evropljani, građani drugog reda”, ocenila je Ljiljana Smajlović.
Maska - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
SRBIJA
Sve maske su pale: Srbiji konačno predočeno da može da nastavi ka Evropi samo ako iščupa srce
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala