Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Servisi RGZ-a od ponedeljka postepeno počinju sa radom

© Sputnik / Viktor Vыtolьskiй / Uđi u bazu fotografijaKompanija
Kompanija - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
Pratite nas
Republički geodetski zavod (RGZ) će od sutra početi postepeno da pušta u rad prioritetne servise neophodne za funkcionisanje tržišta nepokretnosti, objavio je RGZ, povodom nedavnog hakerskog napada zbog kojeg je ceo informacioni sistem RGZ morao biti zaključan.
Navodi se da se kompletno puštanje svih servisa očekuje do kraja sledeće sedmice, ukoliko sistem ne bude ugrožen novim naprednim napadima.
Iz RGZ ističu da su u zajedničkoj koordiniranoj akciji stručnjaka ovog Zavoda, Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, pripadnika Bezbednosno-informativne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova i u saradnji sa domaćim i međunarodnim timovima inženjera za IT bezbednost, uspešno sprovedeni sigurnosni protokoli u cilju zaštite kompletnog IT sistema Zavoda koji je bio meta intenzivnog i koordiniranog sajber napada u cilju sabotaže infrastrukture geoprostornih podataka koja je deo suvereniteta Republike Srbije, prenosi Tanjug.
Zbog osetljivosti operacije koja se izvodi u cilju zaštite podataka, RGZ nije u mogućnosti da o svemu obaveštava javnost već samo relevantne državne organe, navode iz RGZ i dodaju da će posle završetka nastalih problema javnost o svemu biti blagovremeno obaveštena.
RGZ je ranije ove sedmice saopštio da je od 14. juna počeo intenzivan hakerski napad i da su radi zaštite podataka aktivirani svi bezbednosni protokoli i zaključan celokupan informacioni sistem RGZ.
Napad internet virusa na kompjutersku mrežu - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
SRBIJA
RGZ o hakerskom napadu: Dok se ne oglasimo da je problem rešen, ne idite u katastar i kod notara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala