Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Republički geodetski zavod postepeno počinje da radi od ponedeljka posle hakerskog napada

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaHakerski napad
Hakerski napad - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
Pratite nas
Republički geodetski zavod (RGZ) će od ponedeljka 20. juna početi da postepeno pušta u rad prioritetne servise neophodne za funkcionisanje tržišta nepokretnosti, objavio je danas RGZ, povodom nedavnog hakerskog napada zbog kojeg je ceo informacioni sistem RGZ morao biti zaključan.
Kompletno puštanje svih servisa RGZ očekuje se do kraja sledeće sedmice, ukoliko sistem ne bude ugrožen novim naprednim napadima, saopšteno je iz te ustanove.
Iz RGZ ističu da su u zajedničkoj koordiniranoj akciji stručnjaka ovog Zavoda, Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, pripadnika Bezbednosno-informativne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova i u saradnji sa domaćim i međunarodnim timovima inženjera za IT bezbednost, uspešno sprovedeni sigurnosni protokoli u cilju zaštite kompletnog IT sistema Zavoda koji je bio meta intenzivnog i koordiniranog sajber napada u cilju sabotaže infrastrukture geoprostornih podataka koja je deo suvereniteta Republike Srbije.
Zbog osetljivosti operacije koja se izvodi u cilju zaštite podataka, RGZ nije u mogućnosti da o svemu obaveštava javnost već samo relevantne državne organe, navode iz RGZ i dodaju da će posle završetka nastalih problema javnost o svemu biti blagovremeno obaveštena.
RGZ je ranije ove sedmice saopštio da je od utorka 14. juna 2022. godine počeo intenzivan hakerski napad i da su radi zaštite podataka aktivirani svi bezbednosni protokoli i zaključan celokupan informacioni sistem RGZ, prenosi Tanjug.
Hakerski napad - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
SRBIJA
Republički geodetski zavod pod intenzivnim hakerskim napadom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala