- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Preminuo francuski glumac Žan-Luj Trentinjan

© AFP 2023 / ANNE-CHRISTINE POUJOULATŽan-Luj Trentinjan
Žan-Luj Trentinjan - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
Pratite nas
Žan-Luj Trentinjan, jedan od najvećih francuskih filmskih glumaca, koji je oduševljavao publiku tokom karijere duge šezdeset godina, preminuo je u 91. godini. Vest je potvrdila njegova porodica.
Supruga Žan-Luj Trentinjana je potvrdila glumčevu smrt u saopštenju koje je njegov agent poslao agenciji AFP. Navodi se da je poznati glumac preminuo u svom domu, rano ujutru, 17. juna u regiji Gard, na jugu Francuske, „okružen svojim voljenima“.
Legendarni francuski glumac Žan-Luj Trentinjan, jedna je od ikona filmskog Novog talasa šezdesetih i sedamdesetih godina.
Rođen 1930. godine, Trentinjan je stekao ime u ranim godinama francuskog Novog talasa, pojavljujući se u filmu Rožea Vadima I Bog stvori ženu (1956) uz Brižit Bardo, pre nego što se pojavio u međunarodnom hitu iz 1966. Jedan čovjek i jedna žena, pored Anuk Eme.
Nastavio je saradnju sa nizom vodećih reditelja tog doba, uključujući Kloda Šabrola (1968), Kostu Gavrasa i njegov film Z za koji je nagrađen na Festivalu u Kanu kao najbolji glumac (1969), Bernarda Bertolučija sa antifašističkom dramom Konformista (1970) i Fransoa Trifoom u poslednjem rediteljevom filmu Konačno, nedelja! (1983).
U kasnijim godinama pojavio se u Tri boje: Crveno Kšištofa Kišlovskog sa Iren Žakob, a ostvario je i veliki uspeh u drami Mihaela Hanekea o demenciji, Ljubav koja je osvojila Zlatnu palmu 2012. godine.
Ženio se dva puta. Prvi put sa glumicom Stefani Odran, a zatim sa Nadin Markvan, glumicom, scenaristkinjom i rediteljkom, sa kojom je imao troje dece.
Godine 2017. kada je uradio još jedan film sa Mihaelom Hanekeom, Srećni krajevi, saznalo se da boluje od raka prostate i da nije želeo da se leči, a prošle godine je objavljeno da je sve lošijeg zdravlja i da postepeno gubi vid.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala