- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Napad na Krimski most? Rusi to nikad neće dozvoliti! Objekat zaštićen iz vazduha, mora i ispod vode

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaKrыmskiй most
Krыmskiй most - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
Pratite nas
Krimski most je već dugo kost u grlu ukrajinskom režimu i zato ne čude pretnje iz Kijeva da će pokušati da ga sruše. Rusija, međutim, poručuje da je reč o praznoj priči i da je već preduzela povećane mere bezbednosti i instalirala odgovarajuće sisteme zaštite.
Ukrajinske pretnje napadom na Krimski most doživeće krah, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Poslanik ruske Državne dume sa Krima Mihail Šeremet izjavio je da je pretnja Kijeva da će izvesti napad na Krimski most – samoubistvo. On je upozorio ukrajinski režim da će u slučaju pokušaja provokacije, centri u kojima se donose odluke biti u startu uništeni.

Prazne priče iz Kijeva

Zamenik glavnog i odgovornog urednika časopisa „Arsenal otadžbine“ Dmitrij Drozdenko kaže da ipak postoji potencijalna pretnja od udara na most.
„SAD trenutno planiraju da isporuče ukrajinskoj vojsci protivbrodske rakete „Harpun“, kao i kopnene lansere. Ako Kijev dobije odgovarajuće oružje, postoji šansa udara iz jednog jednostavnog razloga – u ukrajinskim foteljama ne sede baš uračunljivi ljudi“, smatra stručnjak.
Ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov kaže da se od Ukrajine i SAD svašta može očekivati.
„Ukrajinci trenutno granatiraju mirne gradove. Nije isključeno da će pokušati nešto da urade. Ali, rušenje mosta, sa jednom, dve ili tri rakete je prilično težak posao. Za ovo im treba visokoprecizno oružje velikog dometa“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Amerikanci, prema rečima Leonkova, imaju takvo oružje, ali je pitanje da li će ga isporučiti Ukrajini.
„Radi se o operativno-taktičkom kompleksu „Atakavs“ koji je nastao na osnovu poznatog višecevnog raketnog sistema „Hajmers“. Ova raketa ima domet od oko 300 km. Amerika može da zvanično kaže da naoružanje neće isporučiti, a u stvari da ispadne sasvim drugačije“, upozorava Leonkov.
Andrej Golovatjuk, pukovnik u rezervi i član predsedništva ruske organizacije „Oficiri Rusije“, smatra da su izjave Ukrajine o udaru na most samo prazne priče. „Nije isključeno da će pokušati da nanesu udar, ali most je dovoljno zaštićen da ostane netaknut“, uveren sagovornik.
© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaMost je glavni izvor komunikacije između Krima i kopna Rusije
Krыmskiй most - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
Most je glavni izvor komunikacije između Krima i kopna Rusije

Krimski most zaštićen sa svih strana

Stručnjak ističe da ruska država neće dozvoliti kijevskom režimu da nanese udar na Krimski most.
„Most je glavni izvor komunikacije između Krima i kopna Rusije. U sadašnjim uslovima, kada je vazdušni saobraćaj blokiran, on ima važan turistički, kao i ekonomski značaj. Po njemu se kreću vozovi, automobili. Naša zemlja će zato preduzeti dodatne mere bezbednosti“, kaže Golovatjuk.
Na pitanje kako i čime Rusija štiti most, on navodi da je formirana specijalna jedinica za osiguranje bezbednosti Krimskog mosta, sastavljena od pripadnika Nacionalne garde. Takođe, postavljen je i sistem PVO koji neće dozvoliti da po mostu bude nanet raketni udar.
Slično mišljenje deli i Leonkov. Prema njegovim rečima, Krimski most je već dugo kost u grlu ukrajinskom režimu, te je zbog toga zaštićen sa svih strana –iz vazduha, mora i ispod vode.
Šeremet je precizirao, da se most štiti kako iz vazduha, tako i iz Kerčkog moreuza.
„Krimski most štite savremeni sistemi PVO. Most ima pouzdanu zaštitu, stoga ne savetujem kijevskom režimu da pokušava da izvede provokacije. U suprotnom, provokacije i planove ispratiće munjevita odmazda. Biće uništeni centri za donošenje odluka, između ostalog i u Kijevu. Takođe upozoravamo zapadne zemlje na moguće posledice, ukoliko odluče da isporuče Ukrajini traženo oružje“, izjavio je on.
Ranije je general-major Oružanih snaga Ukrajine Dmitrij Marčenko izjavio za ukrajinske medije da će Krimski most biti meta broj jedan za uništavanje ukoliko SAD i Evropa isporuče ukrajinskoj vojsci odgovarajuće naoružanje.
SAD su saopštile da su dogovorene isporuke višecevnih raketnih bacača „Himaris“ Ukrajini pod uslovom da se ne koristi za napade na teritoriju Rusije. Vladimir Zelenski je javno potvrdio da će Kijev ispoštovati zahtev. Međutim, poslanik Vrhovne rade Ukrajine Jegor Černev nije isključio mogućnost da će se američkim raketama izvoditi napadi na rusku teritoriju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala