- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Greška u prevodu: Ukrajinci ne znaju kako da rukuju američkim „Džavelinom“

Projektil „džavelin“, američki prenosni protivtenkovski raketni kompleks
Projektil „džavelin“, američki prenosni protivtenkovski raketni kompleks - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
Pratite nas
Amerika nastavlja da pumpa Ukrajinu naoružanjem koje pristiže u sve većim količinama. Isporuke obuhvataju i protivtenkovske sisteme „Džavelin“ ali sav trud pada u vodu - oni gube efikasnost jer Ukrajinci nisu dobili prevedeno uputstvo za upotrebu pa tim oružjem ne znaju da rukuju kako treba.
Na problem sa rukovanjem „Džavelinima“ u Ukrajini pažnju je skrenuo „Vašington post“. Kako je naveo list, pozivajući se na veterane američke vojske, protivtenkovski sistemi „Džavelin“ koje su SAD isporučile Kijevu nisu u upotrebi zbog potpunog odsustva tehničke podrške. Prema rečima instruktora i volontera Marka Hejvorda, oružje se smatralo pokvarenim dok nije ustanovljen pravi razlog njegovog nefunkcionisanja. Problem je napravio ni manje ni više „Gugl translejt“, pomoću kog su ukrajinski vojnici pokušavali da prevedu upustvo za korišćenje oružja.

Amerikance nije briga kako će Ukrajinci rukovati oružjem

Zamenik predsednika odbora za odbranu Državne dume Jurij Švitkin ističe da Amerika nastavlja da pumpa oružjem režim u Kijevu s ciljem produžavanja sukoba u Ukrajini. „Oni žele da iscrpe Rusiju, ali i da aktivno promovišu svoj vojno-industrijski kompleks. Tako mogu da obezbede odgovarajuće porudžbine i zarade novac“, kaže on.
Švitkin objašnjava da je glavna karakteristika „Džavelina“ visoka preciznost, a da je tačno da postoje nedostaci u tehničkoj primeni ovog oružja u Ukrajini. Ukrajinska vojska se, dodaje on, suočava sa problemom jer prevodi upustvo sa engleskog jezika, koristeći obični internet-prevodilac.
Kako kaže za Sputnjik vodeći istraživač za bezbednosne studije Ruske akademije nauka i vojni ekspert Konstantin Blohin, Ameriku nije briga kako će ukrajinski vojnici rešiti problem.
„Amerikanci ne planiraju da ukrajinskoj vojsci šalju priručnike, niti da objašnjavaju kako se oružje koristi. Računaju da će se sami snaći“, navodi sagovornik.

Uništeni i centri za obuku

Prema rečima ruskog vojnog eksperta Viktora Litovkina, ukrajinski vojnici nisu stručni za američko oružje.
„Oni umeju da rukuju sovjetskim oružjem. Na američkom naoružanju su sve oznake na engleskom, kao i uputstva. Ne govore svi vojnici ovaj jezik. Zbog toga im je teško da nauče da rukuju „Džavelinom“. Štaviše, postojali su centri za obuku, ali ih redovno uništavaju ruski projektili „Kalibar“ ili rakete operativno-taktičkog kompleksa „Iskander“, objašnjava stručnjak.
Na pitanje zašto uprkos problemima sa rukovanjem Amerikanci šalju svoje oružje u Ukrajinu Konstantin Blohin ukazuje da oni imaju korist od toga sa više aspekata. „Na taj način SAD pokazuju celom svetu kako navodno podržavaju ukrajinsku državu. Istovremeno time se oslobađaju starog i istrošenog oružja, koje će zatim zameniti novim, skupljim i efikasnijim.“
S druge strane, što se tiče Ukrajine, kako kaže Blohin, ona nastavlja da se potčinjava Zapadu jer se nada da će postati njegov deo:
Ukrajinci misle da će živeti poput Evropljana, ali ona Zapadu nije potrebna. Služi samo kao instrument pritiska na Rusiju.“
Podsetimo, od početka godine, Sjedinjene Države, kao i druge zapadne zemlje povećale su isporuke oružja i municije Ukrajini. Ovaj proces je nastavljen nakon početka specijalne ruske operacije.
Pored borbenih vozila, kijevski režim dobija velike količine protivvazdušnih raketnih sistema „Stinger“ i „Starstrik“, rakete „Džavelin“ i „NLAV“, lake protivtenkovske topove i haubice, dronove-kamikaze, malokalibarsko oružje, šlemove i pancire.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala