- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tužba protiv Ilona Maska od 258 milijardi dolara

© Foto : Jutjub / ZimoNitrome / skrinšotDodžkoin (Dogecoin)
Dodžkoin (Dogecoin) - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
Pratite nas
Kit Džonson, koji je ulagao u „dodžkoin“, kriptovalutu koju je lansirao Ilon Mask, vlasnik „Tesle“, podneo je tužbu protiv njega tražeći 258 milijardi dolara optužujući ga za piramidalnu šemu za podršku toj kriptovaluti.
U tužbi podnetoj federalnom sudu na Menhetnu, Kit Džonson optužio je Maska za navodno reketiranje zbog reklamiranja „dodžkoina“ i podizanja njegove cene, samo da bi onda dozvolio da cena padne.
„Optuženi je od 2019. bio svestan da ga je, iako dodžkoin nije imao vrednost, promovisao kako bi profitirao od trgovanja. Mask je koristio imidž najbogatijeg čoveka na svetu da upravlja i manipuliše dodžkoin piramidalnom šemom za profit i zabavu“, navodi se u tužbi, prenosi RTS.
Džonsonovi advokati tvrde da kriptovaluta „uopšte nema vrednost“ - a sudski podnesci sadrže citate milijardera Bila Gejtsa i Vorena Bafeta, koji su doveli u pitanje vrednost takve digitalne imovine.
„Tesla“, „Spejs Iks“ i Maskov advokat nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar. Džonsonov advokat, takođe, nije odmah odgovorio na zahteve za komentar o tome koje konkretne dokaze njegov klijent ima ili očekuje da ima, a koji dokazuju da je dodžkoin bezvredan i da su optuženi vodili piramidalnu šemu.
Džonson traži odštetu od 86 milijardi dolara, koja predstavlja pad tržišne vrednosti dodžkina od maja 2021. i želi da se ona utrostruči.
Takođe, želi da blokira Maska i njegove kompanije da promovišu dodžkoin i da sudija proglasi da je trgovanje tom kriptovalutom kockanje, prema saveznom i njujorškom zakonu.
Dodžkoin je lansiran kao šala 2013. godine i dizajniran je da ismeva bitkoin.
Ali, kriptovaluta je dospela na naslovne strane nakon dramatičnog rasta prošle godine. Za nešto više od četiri meseca, dodžkoin je ojačao sa 0,004 dolara na 0,73 dolara, što predstavlja rast od više od 18.000 odsto. Međutim, dodžkoin je dramatično pao tokom prošle godine za 92 odsto sa rekordnog nivoa zabeleženog prošlog maja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala