- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Rasprava oko Temeljnog ugovora sa SPC na sjednici Vlade Crne Gore

© Sputnik / Marijana KolakovićManastir Ostrog u Crnoj Gori
Manastir Ostrog u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
Pratite nas
Da će biti problema oko potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, i da je pitanje kada će to biti riješeno, najbolje ilustruje rasprava sa današnje sjednice vlade između ministra Ranka Krivokapića i potpredsjednika vlade Vladimira Jokovića.
Pripremljeni tekst Temeljnog ugovora sa SPC sada žele da iskoriste pristalice CPC da se i sa tom crkvom potpiše Temeljni ugovor, na šta je nedavno ukazao lider Prave Crne Gore Marko Milačić.
Ministar odbrane Raško Konjević je na sjednici Vlade naveo da je po tačkama o ugovorima između Crne Gore i vjerskih zajednica potrebno prije svega formirati komisiju koja bi prethodno izvršila analizu o ovim pitanjima.
Premijer Dritan Abazović je na to reagovao i kazao da je "potrebno bez odugovlačenja riješiti ovo pitanje jer je ovo rješenje jako dugo očekivano".
Konjević je ukazao i da odnos države nije definisan jedino sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom, pa je taj ugovor potrebno što prije potpisati.

“Neće vam poći za rukom da odugovlačimo ovo. Ovdje smo da završavamo stvari”, reagovao je Abazović.

U raspravu se uključio i ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić koji je kazao da Temeljni ugovor ne treba da bude potpisan sa Crkvom Srbije jer je to strani subjekat u Crnoj Gori.
Krivokapić je dodao da po Ustavu ne postoji kategorija uzajamnog priznanja između crkve i države.
Abazović je, sa svoje strane, istakao da je cilj da se stvori društvena infrastruktura gdje će se svi uzajamno poštovati.
Potpredsjednik Vlade Vladimir Joković je zamolio sve kao članove Vlade da stvari nazivaju pravim imenom.
“Govoriti crkva Srbije je igra sa osjećanjem... Ali Srpska pravoslavna crkva ima svoje ime i prezime....Ovdje se radi o uređenju odnosa između države i crkve”,kazao je on između ostalog.
Ministar unutrašnjih poslova je naveo da se radi o tehničkoj stvari i da je Vlada Crne Gore spremna da pregovara sa svakom vjerskom zajednicom.
Konjević je naglasio da ugovor nije potpisan ni sa CPC, dok je Abazović naveo da je prvi zaključak da svi imaju volju da regulišu odnose sa bilo kojom vjerskom zajednicom. On je predložio da se za utorak pripremi opsežna informacija i da se, kako je rekao, stvari koje su danas pomenute tretiraju na ravnopravan način.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala