- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Aktivnosti Rusije u Donbasu legitimne i u skladu sa Poveljom UN

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnici u Donbasu
Ruski vojnici u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
Pratite nas
Aktivnosti Rusije u Donbasu su sa pravne tačke gledišta potpuno u skladu sa međunarodnim pravom za razliku od aktivnosti SAD u Libiji ili Iraku, gde Amerikance niko nije zvao, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.
Ponovo je podsetio i na presudu Međunarodnog suda pravde o Kosovu kojim je i stvoren pravni presedan.

„Onda republike Donbasa ne moraju da traže dozvolu kijevskih vlasti. One su objavile svoju nezavisnost“, rekao je Putin i dodao da Rusija pruža vojnu pomoć DNR i LNR u punom saglasju sa Poveljom UN „svidelo se to nekome ili ne“.

Zbog toga su, kako je rekao, aktivnosti Rusije sasvim legitimne.
„A, recimo, početak vojnih aktivnosti u tom istom Iraku …. Niko tamo nikoga nije zvao, nikakvih sporazuma ni sa kim nije bilo. Nije bilo ni priznanja nekih novih državnih struktura. Došli su i jednostavno bombardovali zemlju. Isto to se desilo i u Libiji. A zašto? Zato što su sebe proglasili za predstavnike Boga na zemlji“, rekao je on.
Putin rekao je da to što ukrajinske snage granatiraju stambene kvartove Donbasa predstavlja zločin protiv čovečnosti.
Odgovarajući na pitanja učesnika panela na 25. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu on je naglasio da nije svrsishodan juriš na ukrajinske položaje kod Donjecka odakle granatiraju grad, jer bi bilo puno žrtava.
„Gradove koje oslobađamo ne treba da pretvaramo u nešto poput Staljingrada i naši vojnici misle o tome“, rekao je ruski predsednik.
Sve što smo mogli da uradimo, uradili smo da stvorimo uslove za dobre odnose sa Ukrajinom.
Na pitanje o mogućem ulasku Ukrajine u EU, on je rekao da je Rusija uvek bila protiv vojnog osvajanja teritorije Ukrajine jer to je pretnja bezbednosti Rusije.
„Bili smo protiv toga, ali što se tiče ekonomske integracije – to je njihov izbor“, rekao je on.
„Da li će pristupanje Ukrajine EU biti od koristi Ukrajincima to je stvar samih Ukrajinaca i njihove sadašnje vlasti. Mi nemamo ništa protiv toga, to nije vojni savez“, rekao je Putin.
Putin je ocenio da je struktura ukrajinske ekonomije takva da će prilikom njenog pridruživanja Uniji biti potrebno mnogo subvencija i ona će se pretvoriti u polukoloniju.
Zapadu od Ukrajine nije potrebno ništa osim šuma, pšenice i kukuruza.
Kako je rekao, biće potrebne desetine milijardi investicija da bi se podigla privreda uništena posle izlaska iz SSSR.
On je podsetio na događaje iz 2014. godine i dodao da je Vašington trebalo da podrži izbore a ne da deli kolače i da podržava prevrat.
„Trebalo je da kažu: ‘Momci, neće moći tako, vratite se u politički normalan proces – idite na izbore’. Ali ne, počeli su da dele kolače tamo na trgovima i da podržavaju prevrat. Zašto? Otud i događaji na Krimu “, naveo je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala