- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Predsednik Rusije objasnio zašto je pokrenuta operacija u Donbasu: To je odluka suverene države

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da je odluka o pokretanju specijalne operacije u Donbasu bila iznuđena i nepohodna.
On je u govoru na jubilarnom 25. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu optužio Zapad da „pumpa“ Ukrajinu naoružanjem i da finansira rusofobiju u toj zemlji.

„Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini odluka je suverene države, zasnovana na pravu da brani svoju bezbednost. U takvoj situaciji, uzimajući u obzir rizike i pretnje koji su u porastu, odluka Rusije o sprovođenju specijalne vojne operacije bila je iznuđena. Teška, ali, bezuslovno, iznuđena i neophodna. To je odluka suverene zemlje koja ima bezuslovno pravo, zasnovano na Povelji UN, da čuva svoju bezbednost “, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ruski vojnici brane pravo Rusije na slobodan i bezbedan razvoj, boreći se protiv pseudovrednosti, degradacije i dehumanizacije.
Kako je rekao, Rusija je velika i višenacionalna država koja sama donosi odluke.

„Sama određuje svoju budućnost, oslanja se na svoju istoriju, kulturu, tradiciju… Svi zadaci specijalne operacije bezuslovno će biti ispunjeni, a zalog tome biće heroizam naših vojnika, konsolidacija ruskog društva čija podrška uliva vojsci i ruskoj floti snagu i sigurnost“, istakao je Putin.

Zapad, kako je rekao, zasipa Ukrajinu oružjem i vojnim savetnicima, ne žali novac na podsticanje agresije i rusofobije.
„Zapad nije samo težio da realizuje antiruski scenario, nego je aktivno vojno osvajao ukrajinsku teritoriju. Bukvalno su pumpali Ukrajinu oružjem i vojnim savetnicima. Nastavlja to i dalje… Nisu žalili i ne žale novac na stvaranje platforme NATO na istoku, usmerene protiv Rusije, na podsticanje agresije, mržnje i rusofobije“, rekao je ruski predsednik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala