- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija

Putinova poruka svima: Pravila novog svetskog poretka postavljaće jake i suverene zemlje /video/

Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Glavne teme: ruska ekonomija, kriza u svetu i operacija u Ukrajini.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
15:59 17.06.2022
"Treba da se menjamo, da osećamo duh vremena: Rusija stupa u novu epohu moćne, suverene zemlje", zaključio je ruski predsednik.
15:58 17.06.2022
Pravila novog svetskog poretka će postavljati jake, suverene države, koje ne idu po trajektoriji koju im je neko drugi zacrtao, naglasio je Putin.
15:51 17.06.2022
Zahvaljujući razvoju tehnologije Rusija ima hipersonično oružje koje i dalje nema analoge u svetu.
15:43 17.06.2022
Pandemija i aktuelni događaji su potvrdili koliko su važni fleksibilnost i adaptacija na spoljne uslove, zaključio je Putin.

"Potrebno je oslanjati se na razvoj ekonomije i privatnog biznisa, nastaviti sa smanjenjem administrativnih opterećenja", naglasio je predsednik Rusije.

15:42 17.06.2022
Putin je istakao da će Rusija sarađivati sa zapadnim kompanijama koje rade s Moskvom, bez obzira na „zavrtanje ruku“. On je dodao da će Rusija težiti liderstvu u humanitarnoj, kulturnoj i sportskoj sferi.
15:41 17.06.2022
Svi koji nastavljaju da sarađuju s Rusijom nalaze se pod pritiskom evropskih država i suočavaju se s direktnim pretnjama, upozorio je Putin.
„Neću reći ništa novo ako podsetim da se svi koji žele da nastave da sarađuju s Rusijom izlažu otvorenom pritisku Sjedinjenih Američkih Država i Evrope. Ponekad dolazi čak i direktnih pretnji, ali ipak takve ucene malo znače kada je reč o zemljama na čijem su čelu pravi lideri koji jasno razumeju gde su tuđi, a gde nacionalni, sopstveni interesi“, naglasio je Putin.
15:38 17.06.2022
Ruski predsednik je ukazao na to da suverenitet u 21. veku ne može biti fragmentaran, te da je važno braniti ne samo politički, nego i ekonomski i tehnološki suverenitet.
15:37 17.06.2022

Zapad nastavlja da pumpa Ukrajinu oružjem, ne žaleći novac za širenje rusofobije, istakao je Putin.

15:33 17.06.2022
Govoreći o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini Putin je ponovio da je ona bila iznuđena i neophodna i naglasio da će svi zadaci te operacije biti ispunjeni do kraja.
"Konsolidacija ruskog društva daje snage ruskim vojnicima", naglasio je predsednik Rusije.
15:31 17.06.2022
Najtužnija varijanta bi bila da Ukrajina izvozi žito u zamenu za oružje, rekao je Putin.
Ruski predsednik je istakao da Rusija pozdravlja inicijativu Ujedinjenih nacija za rešavanje prehrambene krize.
"Rusija ne sprečava isporuke ukrajinskog žita na svetsko tržište, nismo mi ti koji su minirali ukrajinske luke", podsetio je Putin.
On je dodao da postoji pet ili šest varijanti za izvoz žita iz Ukrajine i da kijevske vlasti mogu same da reše kako će to da učine, ne obazirući se na svoje "gospodare preko okeana".
Prema njegovim rečima, Rusija je sposobna značajno da poveća izvoz prehrambenih proizvoda i đubriva, kao i obim isporuka žita, koji bi već u sledećoj sezoni mogao biti povećan do 50 miliona tona.
15:26 17.06.2022
Rusiji bi bilo prijatno da čuje da je tako svemoguća i da se od nje svi tresu, ali to nije tako, rekao je Putin.
15:23 17.06.2022
Ruski predsednik smatra da u ovom trenutku nema nikakvih pretpostavki za promene svetskih cena đubriva.
"Zbog nedostatka đubriva, cene prehrambenih proizvoda rastu, a to nosi opasnost od gladi u siromašnim zemljama. Sve je to na savesti SAD i Evropske unije", istakao je Putin.
Prema njegovim rečima, evropska birokratija radi kao mlin u 18. veku i za razliku od SAD nije mogla da ukine ograničenja za izvoz ruskog đubriva.
15:19 17.06.2022
Predsednik Rusije je, takođe, podsetio na to da su SAD bile veliki izvoznik prehrambenih proizvoda, a da su se sada pretvorile u čistog uvoznika - štampaju novac i kupuju proizvode širom sveta.
"Sjedinjene Američke Države mogu u bilo kom trenutku da ukradu tuđi novac, kada im se nešto ne dopada, to je objektivna analiza", istakao je Putin.
15:15 17.06.2022

"Sve češće slušam izraz 'Putinova inflacija'. To je upućeno onima koji ne umeju da čitaju i pišu. Dejstva Rusije u Donbasu s tom inflacijom nemaju nikakve veze", istakao je Putin i dodao da su rast cena i problemi u energetici rezultat pogrešne politike SAD i EU.

Prema njegovoj oceni, specijalna operacija Rusije u Ukrajini postala je "spasilački pojas" za Zapad, koji je krivicu za sve svoje probleme svalio na Rusiju.
Putin je dodao da je najveći doprinos rastu cena u Evropi donela pogrešna energetska politika.
"Rusija nema ništa s rastom cena energenata u Evropi, on je počeo mnogo pre specijalne operacije", naglasio je Putin.
15:13 17.06.2022
Sve što se danas događa u svetu nije rezultat onoga što se dogodilo poslednjih meseci, sve je počelo mnogo ranije zbog neodgovorne politike G7, ocenio je Putin.
„Pogoršanje situacije u globalnoj ekonomiji nije pitanje poslednjih meseci. Sada ću se zaustaviti na stvarima koje smatram izuzetno važnim. Ono što se događa nije rezultat poslednjih meseci. Naravno da nije. I još manje je rezultat specijalne operacije koju Rusija sprovodi u Donbasu. Takve tvrdnje su otvoreno i svesno izvrtanje činjenica“, naglasio je predsednik Rusije.
15:12 17.06.2022

Evropska unija je konačno izgubila svoj politički suverenitet, a njene elite igraju kako drugi sviraju, nanoseći štetu sopstvenom stanovništvu, upozorio je ruski predsednik.

15:11 17.06.2022
SADAŠNJA SITUACIJA U EVROPI ĆE DOVESTI DO EKSPLOZIJE RADIKALIZMA, A U PERSPEKTIVI DO SMENE ELITA, ISTAKAO JE PUTIN.

„Demokratske procedure, izbori u istoj toj Evropi – ponekad kad gledaš šta se tamo događa, kakve snage dolaze na vlast... Sve to liči na ekran, jer se smenjuju vlasti koje liče jedna na drugu, kao blizanci, političke partije. Ipak, sama suština toga se ne menja, realni interesi građana, nacionalnog biznisa sve više se potiskuju na periferiju. To udaljavanje od realnosti, od zahteva društva, neminovno će dovesti do eksplozije populizma i rasta krajnje radikalnih pokreta, do ozbiljnih socijalno-ekonomskih promena, do degradacije, a u daljoj budućnosti do smene elita“, rekao je Putin.

15:10 17.06.2022
Evropska unija gubi globalnu konkurentnost za mnoge buduće godine zbog sankcija protiv Rusije, a tempo rasta evropske ekonomije se smanjuje.
15:08 17.06.2022
Prema njegovim rečima, lideri evropskih zemalja u neformalnim razgovorima razmatraju sankcije, govore da one mogu da budu primenjene protiv svakog ko im nije po volji, uključujući članice Evropske unije.
"Evropski političari su sopstvenoj ekonomiji naneli težak udarac svojim rukama, tamo rastu cene", upozorio je Putin.
15:05 17.06.2022
Ekonomski blickrig protiv Rusije od početka nije imao šanse za uspeh, naglasio je Putin.
Samo direktni gubici Evropske unije od sankcione groznice mogli bi da premaše 400 milijardi dolara godišnje, a ti gubici idu na račun običnih ljudi, upozorio je ruski lider.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala