- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici zapanjeni: Biljke donose „tajne odluke“

CC0 / Pixabay / Sadnica
Sadnica - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
Pratite nas
Istraživači su otkrili do sada nepoznati proces koji daje smisao "tajnim odlukama" koje biljke donose kada ispuštaju ugljenik natrag u atmosferu.
“Otkrili smo da biljke kontrolišu svoje disanje na način koji nismo očekivali, kontrolišu koliko ugljenika iz fotosinteze zadržavaju za izgradnju biomase pomoću metaboličkog kanala”, rekao je za Science alert biljni biohemičar sa Univerziteta Zapadna Australija Harvi Miler.
“Ovo se događa upravo kao korak pre nego što odluče da sagore piruvat kako bi stvorili i otpustili ugljendioksid natrag u atmosferu.”

‘Piruvat je zadnja tačka za odluku’

Ako se prisetite biologije u srednjoj školi, možda ćete se setiti da tokom fotosinteze biljke proizvode šećer ili saharozu. Biljka obično proizvodi višak saharoze; neki su pohranjeni, neki degradirani. To se zove ciklus limunske kiseline (ili trikarboksilne kiseline) i jednako je važan za život.
Kao deo ovog ciklusa, saharoza, koja ima dvanaest atoma ugljenika, razgrađuje se na glukozu sa šest atoma ugljenika. Zatim se glukoza razbije u piruvat, koji ima tri ugljenika. Korišćenje piruvata za energiju proizvodi se ugljenik kao otpadni proizvod, pa se u ovom trenutku donosi ‘odluka’.
“Piruvat je zadnja tačka za odluku”, rekao je Miler.
“Može da ga sagori i oslobodi ugljendioksid, ili ga može koristiti za izgradnju fosfolipida, uskladištenih biljnih ulja, aminokiselina i drugih materija koje su biljkama potrebne za proizvodnju biomase.”
Do otkrića je došlo tokom rada na klasičnom biljnom modelu organizma Arabidopsis thaliana. Reč je o je maloj cvetnici poreklom iz Evroazije.
Istraživači, predvođeni molekularnim naučnikom Univerziteta Zapadne Australije Xyen Leom, označili su piruvat s izotopom ugljenika kako bi pratili gde se pomera tokom ciklusa limunske kiseline i otkrili da se piruvat iz različitih izvora koristi različito.

Otkriće krši do sada poznata pravila biohemije

To znači da biljka zapravo može da prati izvor piruvata i da deluje u skladu s tim, birajući hoće li ga osloboditi ili zadržati u druge svrhe.
“Otkrili smo da transporter na mitohondrijima usmerava piruvat na disanje kako bi oslobodio ugljendioksid, ali piruvat proizveden na druge načine zadržavaju biljne ćelije kako bi izgradile biomasu – ako je transporter blokiran, biljke tada koriste piruvat iz drugih puteva za disanje”, rekao je Le .
“Uvezeni piruvat bio je preferirani izvor za proizvodnju citrata.”
Ova sposobnost donošenja odluka, sugeriše tim, krši normalna pravila biohemije, gde je obično svaka reakcija proces koji ne kontroliše gde ide proizvod.

Prvi dokaz da biljka upravlja ovim procesom

“Metaboličko kanalisanje krši ova pravila otkrivajući reakcije koje se ne ponašaju ovako, već su određene odluke u metaboličkim procesima koji su zaštićeni od drugih reakcija”, kaže Miler.
“Ovo nije prvi metabolički kanal koji je ikada pronađen, ali su relativno retki, a ovo je prvi dokaz da biljka upravlja ovim procesom u disanju.”
Istraživanje je objavljeno u Nature Plants.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala