Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Koji su simptomi majmunskih boginja i kako se zaštiti

© AP Photo / Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDCVirus majmunskih boginja pod mikroskopom
Virus majmunskih boginja pod mikroskopom - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
Pratite nas
U Srbiji je registrovan prvi importovani slučaj obolevanja od majmunskih boginja. Kako se majmunske boginje prenose i kako se zaštititi?
Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Ivana Begović Lazarević izjavila je da je u većini slučajeva obolevanja od majmunskih boginja period inkubacije od 6 do 13 dana, a ponekad i 21 dan.
„Kreće sa groznicom, povećanom temperaturom, malaksalošću, bolom u leđima, da bi jedan do pet dana od pojave simptoma krenule karakteristične čvrste promene, bubuljice, tzv. makule i papule, koje zatim postaju plikovi koji se zagnoje“, navela je za RTS dr Ivana Begović Lazarević.
Ona je napomenula da promene liče na one kod obolelih od velikih boginja.

Kako se prenose majmunske boginje

Osim seksualnim putem, majmunske boginje se prenose i respiratornim kapljicama, a kontakt sa telesnim tečnostima i sadržajem promena na koži mora biti produžen.
U praksi, prenose se korišćenjem istog veša, posteljine, garderobe. Oprez je neophodan, promena mnogo partnera predstavlja rizik, ističe epidemiolog.

Kako se zaštiti

Imunolog i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Miloš Marković navodi da su u priličnoj meri zaštićeni oni koji su nekada primili vakcinu protiv velikih i malih boginja.
„Postoje i vakcine druge i treće generacije koje mogu da se koriste, nisu široko dostupne, ali ako bude potrebno — moći ćemo da reagujemo“, rekao je prof. dr Marković.
Torlak, tabla - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
SRBIJA
U Srbiji potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja
 Svetska zdravstvena organizacija  - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
DRUŠTVO
„Neobično i zabrinjavajuće“: SZO o majmunskim boginjama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala