- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hrvatska izazvala diplomatski skandal: U Nemačkoj pustili himnu iz vremena nacizma /video/

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaZastava Nemačke
Zastava Nemačke - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
Pratite nas
Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske, koju je u Frankfurtu 1. juna organizovao hrvatski konzulat u tom nemačkom gradu na čelu s generalnim konzulom Vedranom Konjevodom obeležio je skandal, jer je na proslavi izvedena nemačka himna iz vremena nacizma umesto službene nemačke himne.
Diplomatski skandal dogodio se u hrvatskom restoranu „Haus Goldstajn“ u Frankfurtu, navodi „Indeks“.
„Na otvaranju proslave otpevane su hrvatska himna i himna SR Nemačke. Problem je što je umesto važeće nemačke himne otpevana verzija koja je posle 1945. godine izmenjena. Umesto 'Einigkeit und Recht und Freiheit' (Jedinstvo i pravo i sloboda) otpevana je verzija iz doba nacionalsocijalizma 'Deutschland Deutschland über Alles' (Nemačka, Nemačka iznad svega“). Veće blamaže nije moglo biti“, ispričao je jedan od očevidaca „Indeksu“
„Jedna nemačka političarka koja je bila na proslavi odmah je ustala i javno se ogradila. Generalnom konzulu Konjevodu, koji nema pojma o Nemačkoj, a kamoli o himni, ništa nije bilo jasno. Tragedija je tim veća što je prisutan bio i Uve Beker, poverenik savezne pokrajine Hesen za antisemitizam, koji je ujedno i državni sekretar u vladi Hesena“, ispričao je taj očevidac.
Nemačka političarka koju on spominje je predstavnica Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u gradskom veću Frankfurta, Anita Akmadža, koja je inače hrvatskog porekla. Ona je potvrdila „Indeksu“ da se dogodio ovaj incident.
„Da, nije pevana službena nemačka himna, već prva strofa. Odmah sam stala ispred okupljenih gostiju i ogradila se od otpevane verzije. Zbog toga su se i pevači i generalni konzul nekoliko puta izvinili pred okupljenim gostima“, rekla je Akmadža.
Portal za Hrvate u Nemačkoj „Feniks“ objavio je da su na proslavi bile zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života Frankfurta, diplomate i predstavnici hrvatskih katoličkih i kulturnih zajednica iz Frankfurta, Majnca, Vizbadena, predstavnici predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Frankfurtu, generalni konzul SAD u tom gradu Tačer Šarf, državni sekretar Hesena za evropske poslove Uve Beker, šef Kancelarije za ekonomiju u Frankfurtu i Vizbadenu Frideman Hefig... Međutim, u opširnom izveštaju ne pominje se incident sa himnom.
Ambasada Hrvatske u Nemačkoj nema nikakve vesti o frankfurtskoj proslavi, iako su slične proslave u Berlinu, Hamburgu, Štutgartu i Dizeldorfu zabeležene.
Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske nije odgovorilo „Indeksu“ na pitanja o tom incidentu.
Opšte pravilo u Nemačkoj nakon Drugog svetskog rata je da se kao himna izvodi samo treća strofa „Pesme o Nemačkoj“ (Deutschlandlied). Prve dve strofe, koje počinju stihovima Deutschland, Deutschland über alles/Über alles in der Welt (Nemačka, Nemačka iznad svega, iznad svega na svetu) ne izvode se od kraja Drugog svetskog rata. Treća strofa „Pesme o Nemačkoj“ kao himna SR Nemačke usvojena je 1952. godine na predlog kancelara Konrada Adenauera.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala