- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Aerodrom Tivat bez letova iz Rusije, Bjelorusije i Ukrajine daleko od rekordnih godina

© Foto : Ustupio Sputnjiku Mladen Stojović Aerodrom u Tivtu
Aerodrom u Tivtu - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
Pratite nas
Aerodrom Tivat je tokom prošlog mjeseca zabilježio ukupan promet od 48.885 putnika na 803 operacije polijetanja i slijetanja vazduhoplova. Iako je to bolji rezultat nego u istom mjesecu prošle godine, kada Crna Gora još uvijek nije imala letove nove nacionalne aviokompanije Er Montenegro, ovo je je znatno lošije u odnosu maj dosad rekordne 2019.godine.
Glavni razlog za slab fizički obim prometa u tivatskoj vazdušnoj luci je gubitak tri od četiri najveća tržišta koje ovaj aerodrom imao: Rusije odakle avioni za Crnu Goru iz političkih razloga ne lete već treću godinu zaredom, Bjelorusije odakle letova nema već drugu godinu, te Ukrajine zbog krize u toj državi.
Iz Ukrajine je prošle godine pet avio prevoznika svakodnevno letjelo, iz pet ukrajinskih gradova, do Tivta i po sedam letova na dan. Poslije Srbije, Ukrajina je prošle godine bila drugo najznačajnije tržište tivatskog Aerodroma.
U toj vazdušnoj luci lani je u ovo doba godine dnevno u prosjeku opsluživano između 20 i 25 velikih putničkih aviona. Ove godine, broj prevoznika koji lete za Tivat je drastično manji nego lani, pa ovdašnji aerodrom trenutno, na početku špica glavne ljetnje turističke sezone, u prosjeku opslužuje samo oko 10 aviona na dan.
© Foto : Ustupio Sputnjiku Mladen Stojović Aerodrom u Tivtu
Aerodrom u Tivtu - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
Aerodrom u Tivtu
Iako su neki prevoznici sa zapada i sjevera Evrope pojačali saobraćaj sa Tivtom a pojavili su se i neki potpuno novi poput „Turkiš erlajnsa“, to je bilo apsolutno nedovoljno da kompenzira ogromne minuse koje aerodrom trpi zbog prekida saobraćaja sa Rusijom, Ukrajinom i Bjelorusijomm a izostalo je i otvaranje nekih gromoglasno ranije od menadžmenta ACG najavljivanih novih linija i tržišta, poput linije iz Rijada kompanije „Flynas“ iz Saudijske Arabije.
Za pet mjeseci ove godine aerodrom Tivat je ostvario ukupan promet od samo 110.847 putnika što je znatno slabije od rezultata u prethodnim sezonama, ne računajući kriznu 2020. godinu. U odnosu na prošlogodišnji ukupan promet od 667.200 putnika, ispada da je aerodrom Tivat za pet mjeseci ove godine postigao tek nepunih 17 odsto ranijih rezultata.
Plaža Kamenovo, Crna gora - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
REGION
Burne reakcije na društvenim mrežama: Kolike su zaista cene ležaljki na crnogorskim plažama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala