- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Dejstva NATO-a usmerena na raspirivanje konfrontacije u Evropi

© Sputnik / Maksim BlinovZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
Pratite nas
Naporima NATO-a militarizacija Evrope dobija neviđeni zamah, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući održani sastanak Saveta NATO-a na nivou ministara odbrane.
Ona je napomenula da se na sastanku ministara razgovaralo o „koracima koji su suštinski usmereni na dalju eskalaciju sukoba u Ukrajini“.
„Propagandna mašina NATO-a, koja zastrašuje Evropljane mitskom pretnjom sa Istoka, počela je da radi sa novom snagom. Da bi opravdao agresivne planove Severnoatlantskog bloka, generalni sekretar Stoltenberg izjavio je da ciljevi naše zemlje nisu ograničeni samo na Ukrajinu. Zbog toga je posebna pažnja na događaju posvećena pojačavanju borbenih sposobnosti Alijanse na istočnom krilu, u neposrednoj blizini ruskih granica. Naporima NATO-a militarizacija Evrope dobija neviđeni zamah“, navodi se u komentaru Zaharove objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.
„Vašington i njegovi sateliti su još jednom pokazali da je teza koja se na Zapadu promoviše o isključivo defanzivnoj prirodi organizacije – fikcija. Dejstva koje preduzima blok usmerena su na raspirivanje konfrontacije na evropskom kontinentu. Paralelno se rešava zadatak držanja saveznika u okviru geopolitičkih smernica SAD“, dodala je ona.
Ona je dodala da će NATO pokušati da iskoristi sve resurse kojima raspolaže Alijansa da spreči Rusiju da uspešno završi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.
„Glavna stvar je ne dozvoliti Rusiji da uspešno završi specijalnu operaciju u Ukrajini. Očigledno je da će za postizanje ovog cilja biti iskorišćeni svi resursi dostupni u NATO-u i njegovim zemljama-članicama“, istakla je ona.
U svom komentaru Zaharova navodi da je u okviru samita ministara odbrane održan i sastanak Kontakt grupe o vojnoj pomoći Ukrajini.
Kako je navela „ovaj format omogućava Amerikancima da uključe države koje nisu članice bloka u realizaciju zadataka za obuzdavanje Rusije, da im nametne odgovarajuću NATO agendu i disciplinu“.
Prema rečima Zaharove, zemlje NATO-a „nastavljaju da pumpaju kijevski režim sa sve više smrtonosnog oružja, posebno reaktivne artiljerije, što će neizbežno povećati broj žrtava“.
„Pojava takvih modela u zoni sukoba već je dovela do povećanja obima uništavanja civilne infrastrukture u LNR i DNR. Ali to nikome na Zapadu ne smeta, za njih je to ‘kolateralna šteta’“, zaključila je ona.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala