- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šef Pentagona: Nastavićemo sa jačanjem istočnog krila

© AP Photo / Olivier MatthysZastave zemalja-članica NATO-a ispred sedišta Alijanse u Briselu
Zastave zemalja-članica NATO-a ispred sedišta Alijanse u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
Pratite nas
NATO je posle početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini na istočnom krilu pakta razmestio desetine hiljada vojnika, a to će se nastaviti, izjavio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

„Naši saveznici su pribegli planu odbrane NATO, aktivirali su odbrambene kapacitete Alijanse, rasporedivši desetine hiljada vojnika na istočnom krilu Alijanse. Posle početka operacije ruske vojske bili smo prinuđeni da preduzmemo aktivnosti za koje su se svi nadali da nikada neće biti potrebne“, rekao je Ostin na pres konferenciji posle sastanka ministara odbrane NATO u Briselu.

On je dodao da Alijansa radi na dugoročnom planu jačanja svojih odbrambenih mogućnosti na istočnom krilu.
Šef Pentagona je posle ministarskog sastanka NATO-a u Briselu rekao da je Severnoatlantska alijansa blizu tome da u svoje redove primi dve nove članice.
Šef Alijanse Jens Stoltenberg očekuje na samitu u Madridu 28-30. juna da lideri utvrde novi model raspoređivanja snaga i naoružanja , uključujući istočno krilo.

„Što se tiče novog modela raspoređivanja snaga postigli smo značajan progres. Niz država saveznika u NATO je saopštio da će učestvovati u tom novom modelu“, rekao je on.

Kako je dodao, države će izneti stav o daljem jačanju istočnog krila na predstojećem samitu.

Kako će izgledati novi model

Novi model raspoređivanja snaga, naveo je Stoltenberg, sastoji se od nekoliko elemenata.
„On se tiče konkretno kopnenih snaga NATO na istočnom krilu Alijanse. Prvi element novog modela je jačanje preventivnog pozicioniranja. Već smo povećali svoje prisustvo, udvostručili borbene grupe na istočnom krilu sa četiri na osam u poslednjih nekoliko meseci“, rekao je on.
Druga komponenta se odnosi na jačanje borbenih grupa uključujući komandne potencijale što je neophodno za brzu organizaciju pojačanja, kao i raspoređivanje oružja i tehnike unapred.
Po pravilu, navodi Stoltenberg, poteškoće se javljaju kod prevoza teškog naoružanja i municije.
„Lakše je organizovati raspoređivanje snaga kada na licu mesta već postoje skladišta oružja i municije“, rekao je šef NATO.
Novi model, takođe, predviđa da više jedinca bude u stanju povišene bojeve gotovosti.
Stoltenberg je rekao i da novi paket pomoći Ukrajini predviđa prelazak na oružje NATO kako bi se osigurala kompatibilnost ukrajinske vojske sa Alijansom.
Novi paket trebalo bi da bude odobren na samitu u Madridu.
Poljska je sa svoje strane predložila da se poveća budžet NATO.
„Budžet NATO je sada manji nego što je bi početkom 90-tih godina. Danas savez ima 30 članica, još 40 se mogu smatrati partnerima, a tada je u Alijansi bilo 16 država. Sada se rat vodi direktno na granici država NATO a tada rata nije bilo“, rekao je poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
SVET
Stoltenberg: Bio sam previše optimističan u vezi sa članstvom Švedske i Finske u NATO-u
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala