Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić sa Čavušogluom: Tursku vidimo kao snažnog partnera /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićSastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
Pratite nas
Tursku vidimo kao snažnog partnera i veoma smo posvećeni razvoju i produbljenju sveukupnih odnosa, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom.
On je ukazao da dve zemlje imaju zajedničke ekonomske interese kao i da je za Srbiju od izuzetnog značaja saradnja na projektu izgradnje i eksploatacije Turskog toka.
Tokom sastanka razgovarano je i o potpisivanju sporazuma, koji će omogućiti građanima Srbije i Turske da posećuju obe zemlje samo sa ličnim kartama, saopštila je pres služba predsednika.
Vučić je istakao da Srbija ostaje posvećena daljem unapređenju saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, te iskazao zadovoljstvo razvojem političkih odnosa dve zemlje, koji su na najvišem nivou zahvaljujući intenzivnom dijalogu, poverenju i uzajamnoj podršci.
„Tursku vidimo kao snažnog partnera i veoma smo posvećeni razvoju i produbljenju sveukupnih odnosa. Imamo zajedničke ekonomske interese i bitno nam je što Turska velikim investicijama pomaže napredak manje razvijenih delova Srbije“, rekao je Vučić i istakao da veoma ceni lični doprinos predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana bilateralnoj saradnji i dovođenju turskih investitora našu zemlju.
Vučić je takođe poručio da je infrastrukturno povezivanje ključ za još snažniji razvoj privrede i veća ulaganja, ali i za saradnju u čitavom regionu, te da je autoput Beograd-Sarajevo-Beograd najznačajniji projekat, koji će se realizovati uz finansijsku pomoć Turske.
„Od izuzetnog značaja za Srbiju je i saradnja na projektu izgradnje i eksploatacije Turskog toka, koji omogućava snabdevanje regiona prirodnim gasom, a čijom realizacijom se obezbeđuje diversifikacija pravaca i izvora snabdevanja i unapređuje sigurnost snabdevanja naših zemalja, kao i šireg regiona“, poručio je predsednik Srbije konstatujući da je naša zemlja zainteresovana i za nastavak saradnje u oblasti energetike, ali i turizma kao sektora sa velikim potencijalom.
Predsednik Vučić poručio je, tokom susreta sa ministrom spoljnih poslova Turske, da je za Srbiju očuvanje mira i stabilnosti u regionu od ključnog interesa, te da samo intenzivna saradnja svih zemalja Zapadnog Balkana može omogućiti prosperitet i razvoj ne samo Srbije, već i svih zemalja u okruženju.
„Radite odličan posao za svoju zemlju i ceo region", poručio je Čavušoglu.
On je preneo pozdrave predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji će, kako je najavio, uskoro posetiti Srbiju i region. Čavušoglu je, takođe, zahvalio na velikoj podršci koju Srbija pruža turskim kompanijama, kao i na posvećenom radu naše zemlje na stalnom unapređenju uslova za investitore.

Dačić razgovarao sa Čavušogluom

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić razgovarao je danas sa Čavušogluom, koji je ocenio da nas istorija zajedničkih odnosa obavezuje da zajednički radimo na daljem jačanju sveukupnih odnosa i podršci miru i stabilnosti u regionu.
Predsednik skupštine je za odnose Srbije i Turske rekao da su tradicionalno prijateljski, ističući da se bilateralna saradnja nalazi na veoma visokom nivou i realizuje na gotovo svim poljima, o čemu svedoči i činjenica da je ovo četvrti susret sa ministrom Čavušogluom u poslednjih godinu dana, saopšteno je iz parlamenta.
Ukupnu međuparlamentarnu saradnju u prethodnom periodu predsednik Skupštine ocenio je kao veoma dobru, prijateljsku, kontinuiranu, te napomenuo da je svojom ustaljenom dinamikom pratila trend opštih bilateralnih odnosa.
Dačić je rekao da dobre političke odnose prate i razvijeni ekonomski odnosi, što je posebno važno u trenutnoj situaciji, kada je poljuljano globalno energetsko i ekonomsko tržište.
Srbija je, kako je naveo, značajnim promenama investicionog okvira doprinela stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja za kompanije koje imaju nameru da realizuju ulaganja na teritoriji Srbije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala